Berlingske Business

Økonomer bekymrer sig over slumrende dansk eksport

Lav oliepris koster 1250 stillinger hos Maersk Oil
Det er især olie og råstoffer, der har trukket eksporten ned, men også salget af fødevarer og maskiner er faldet over det seneste år, siger økonom. Foto:

Set over de seneste tre måneder er dansk eksport faldet 1,2 procent, viser opgørelse fra Danmarks Statistik.

Danske virksomheders salg til udlandet står lidt i stampe. I april steg den danske eksport af varer beskedne 0,1 procent, viser tal fra Danmarks Statistik.

Set over de seneste tre måneder er eksporten faldet 1,2 procent. Det bekymrer flere iagttagere, at der ikke er mere gang i den vækstmotor, der holder dansk økonomi i gang. Herunder vicedirektør Kent Damsgaard fra Dansk Industri.

xx

- Det er ærgerligt, at virksomhedernes salg til udlandet fortsat har svært ved at komme i omdrejninger, skriver han i en kommentar.

- Eksporten har skuffet over det seneste år og er på et betydeligt lavere niveau end for et år siden. Hvis vi skal have løftet væksten i dansk økonomi, er det afgørende, at vi snart får mere gang i eksporten, siger Kent Damsgaard.

På et år er eksporten gået 3,8 procent tilbage.

Reportage fra Den Gamle Fabrik. Sukkerafgift. Marmelade.

Set over de seneste tre måneder er eksporten til EU-landene godt nok steget med 1,6 procent, mens eksporten til resten af verden samlet er gået 5,2 procent tilbage.

- Det er især olie og råstoffer, der har trukket eksporten ned, men også salget af fødevarer og maskiner er faldet over det seneste år, siger Kent Damsgaard.

- Set over de seneste tre måneder er det kun eksporten af maskiner, der er steget. Det er bekymrende, at store dele af eksporten har været i vanskeligheder, det afspejler desværre, at væksten på eksportmarkederne er lav for tiden, tilføjer han.

Skat

Også Steen Bocian, cheføkonom i Dansk Erhverv, ser dårlige tegn i tallene.

- Kigger vi på eksportkomponenterne, så er faldet målt over de seneste tre måneder blandt andet drevet af faldende eksport af medicinalprodukter, skriver han i en kommentar.

- Det er forholdsvis bekymrende, da netop medicinaleksporten gennem de seneste år har bidraget kraftigt til den ellers beskedne vækst i dansk økonomi.

Ser man på det helt store billede af Danmarks regnskab med udlandet, var der i april et overskud på betalingsbalancens løbende poster på 6,8 milliarder kroner i sæsonkorrigerede tal.

DENMARK-CENBANK/

Det er et fald på 2,3 milliarder kroner i forhold til marts.

Det skyldes primært et fald i overskuddet på indkomst på 3,1 milliarder kroner som følge af udbyttebetalinger. Ifølge Danmarks Statistik er marts og april de typiske måneder for udbyttebetalinger fra Danmark til udlandet.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen