Berlingske Business

Økonomer advarer: Pensionsaftalen skubber milliardregning foran sig

Løkkes pejlemærker får ris fra røde og blå RB PLUS Reform a
Jeg synes ikke, det er holdbart, at vi har en finansminister, der på den måde holder danskerne for nar i forhold til den realøkonomiske udvikling i Danmark, siger Benny Engelbrecht (S). Arkivfoto. Foto:

Økonomiske eksperter og rød blok kritiserer nu regeringen og Dansk Folkeparti for at skubbe en milliardregning foran sig med den netop aftalte pensionsaftale.

Aftalen er ifølge Finansministeriet neutral for statskassen frem mod 2025. Men herefter venter der en stor ufinansieret milliardregning, påpeger økonomerne. Finansieringen af pensionsaftalen hentes ved at lokke danskerne til at flytte mere af pensionsopsparingen over i en såkaldt aldersopsparing, som ikke modregnes i folkepensionen, og hvor beskatningen finder sted ved indbetalingen frem for ved udbetaling af pensionen.

I 2025 vil det give øgede skatteindtægter på 2,4 milliarder kroner, som i stedet skal bruges på at øge skattefradraget på pensionsindbetalinger, så man løser det såkaldte samspilsproblem og sikrer, at det kan betale sig at spare op til pensionen.

Men efter 2025 forsvinder milliardindtægterne gradvist, fordi der ikke indbetales skat, når aldersopsparingen udbetales. Dermed står pensionsaftalen reelt uden finansiering på lang sigt, konkluderer flere økonomer over for Ugebrevet A4.

21BUSSIMONEMIL-162616.jpg

»Den økonomiske holdbarhed er forringet. For holdbarheden er det jo sådan set neutralt, om pengene kommer i dag eller i morgen. Det afgørende er, om der tilføres nye penge. Og det gør der jo ikke her,« siger tidligere overvismand og professor i økonomi ved Aarhus Universitet Torben M. Andersen til Ugebrevet A4.

Økonom og direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Lars E. Andersen, er enig:

»Man fremrykker bare skatten fra udbetalingstidspunkt til indbetalingstidspunkt, men det er jo ikke holdbar finansiering. På den måde kunne man finde oceaner af penge ved bare at fremrykke nogle flere indtægter, men reelt set er det jo ufinansieret. Man sender nogle penge i omløb, som man ikke kradser ind nogle steder,« siger Lars E. Andersen til Ugebrevet A4.

Finansminister Kristian Jensen (V) afviser dog, at der er noget fordækt i, at man kun har fokuseret på de økonomiske konsekvenser frem til 2025 i fremlæggelsen af planen.

Bo

»Der er ikke noget, der er skjult her. Alt er lagt åbent frem. Alle de forlig, jeg har lavet, siden jeg blev finansminister, har haft en beregning frem til 2025, hvis de har haft langtrækkende virkning. Boligaftalen blev også beregnet frem til 2025, selvom den ude i årene vil give større skatteindtægt Det er ikke sådan, at det kun er når tallene går i minus, at vi ikke tager dem med,« forklarer Kristian Jensen til Ugebrevet A4.

På baggrund af pensionsaftalens manglende finansiering kritiserer både Socialdemokratiet og SF Kristian Jensen for at have fremvist et forvrænget billede af dansk økonomi og hængekøjeudfordringen i forsøget på at få gennemtrumfet en højere pensionsalder.

»Man bruger nu af et råderum, som man tidligere har sagt ikke ville være tilstrækkeligt til at sikre fremtidens velfærd. Det vidner om, at de argumenter, som finansministeren har brugt for at hæve pensionsalderen og flere andre ubehageligheder, simpelthen ikke har passet. Jeg synes ikke, det er holdbart, at vi har en finansminister, der på den måde holder danskerne for nar i forhold til den realøkonomiske udvikling i Danmark,« siger Benny Engelbrecht (S).

13BUSPix2-Krydstogt-132305.jpg

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen