Berlingske Business

Økonom: Rentefald kan starte dansk jobfest

lo
Jan Kæraa Rasmussen, cheføkonom, LO. Foto:

Rentens markante nedtur gennem den seneste tid vil stimulere dansk økonomi ganske betydeligt og kan i bedste fald skabe en masse nye job.

Renten er raslet ned på det seneste.

Det er de massive opkøb af obligationer, som Den Europæiske Centralbank (ECB) snart indleder, der presser renten ned. Men det historiske store opadgående pres mod den danske krone har også været med til at banke renten ned på en måde, der aldrig før er set herhjemme.

Samlet er den gennemsnitlige rente faldet med 0,8 procent point på bare to måneder, og det kan alene og af sig selv skabe 5.000 nye job i år, 12.000 til næste år og 20.000 i 2017, hvis renten altså ikke stiger igen. Det er job, som vil komme oven i den fremgang i beskæftigelsen, som i forvejen ventes.

Det er LO, der vurderer dette på baggrund af en beregning på den samfundsøkonomiske model ADAM.

»Den lave rente stimulerer dansk økonomi via en række mekanismer. Den øgede beskæftigelse skyldes især, at privatforbrug og investeringer stiger. Men forbrugerne oplever også en formuestigning via stigende boligpriser, og det smitter af på købelysten. Samtidig oplever virksomhederne et fald i prisen på kapital, hvilket sætter gang i investeringerne,« siger cheføkonom i LO, Jan Kæraa Rasmussen.

Pm. Nationalbanken

Flere byggejob

Han tilføjer, at alt dette gerne skulle føre til flere arbejdspladser, især inden for service- og byggefag. I 2017 vil der som følge af den lavere rente blive skabt 5.800 ekstra arbejdspladser i bygge- og anlægsbranchen, mens 11.600 af den ekstra beskæftigelse skulle komme i servicesektoren. Resten fordeler sig på de øvrige erhverv, vurderer LO.

De senere år har der dog været en klar tendens til, at den faldende rente ikke har sat lige så meget fut i dansk økonomi som tidligere.

Det hænger sammen med flere forhold. Nogle kritiserer banker og realkredit for at holde igen på udlånet og sige »nej« til alt for mange, som vil købe ny bolig eller investere i nyt produktionsudstyr.

Andre siger, at danskerne hellere vil spare op end bruge penge, selv om renten aldrig før har været lavere.

Der er også en del, som peger på, at usikkerheden i både dansk og international økonomi er så stor, at alle venter på bedre tider, før de kaster sig ud i nye store projekter.

Mange ser også den lave rente som et direkte sygdomstegn, og centralbankernes gigantiske pengepolitiske stimulanser som en slags feberredning, der let kan ende galt.

pixDanske Banks hovedkvarter

Rentehalvering fra lavt niveau

Endelig er det ikke kun renten, der er faldet på det sidste. Det er inflationen også. Faktisk falder priserne flere steder, hvorfor realrenten ikke er faldet helt så meget som den nominelle rente.

Typisk er det også sådan, at rentefald har størst effekt, når renten er høj. En halvering af renten fra ti til fem procent skaber således langt mere aktivitet end en halvering fra 1,0 til 0,5 procent.

Uanset om det ene eller andet er rigtigt, så er et rentefald noget, som trækker i en rigtig retning, når det gælder om at få mere vækst og flere job. Om det så lige er 5.000, 10.000 eller måske 30.000 nye job, der kommer, er yderst vanskeligt, for ikke at sige umuligt, at sige med sikkerhed.

Men lige nu får dansk økonomi et solidt skub fremad, ikke bare fra den lave rente, men også fra de faldende priser på olie og den svækkede euro, som trækker den danske krone med ned og forbedrer konkurrenceevnen.

Hus

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen