Berlingske Business

OECD: Udvid forskerbeskatning

OECD: Udvid forskerbeskatning - 1
Foto:

25 procent-skatteordningen for udenlandske forskere og eksperter bør gælde alle, der kommer til Danmark for at arbejde, mener OECD.

Få dage inden skattekommissionen skal præsentere sit oplæg til en omfattende skattereform, kommer OECD med en klar anbefaling: 25 procent-skatteordningen for udenlandske forskere og andre eksperter bør udvides.

I går præsenterede den internationale organisation OECD en omfattende analyse af den danske hovedstads konkurrenceevne i forhold til mange af de storbyer, vi normalt sammenligner os med.

Analysen peger bl.a på, at hovedstadsområdet er for dårlig til at tiltrække arbejdskraft fra udlandet sammenlignet med f.eks. Amsterdam og Stockholm. Der er få højtuddannede, studerende og forskere blandt tilflytterne. Og de forlader ofte Danmark igen på grund af skattetrykket. Derfor bør forskerordningen udvides, lyder opfordringen fra OECD.

"Man har nu et system for udenlandske forskere, hvor de kan nøjes med at betale 25 pct. i skat i en periode på fem år. Det løser det problem, at mange holder sig fra Danmark på grund af de høje skatter, men det eneste problematiske er, at ordningen kun gælder for en bestemt gruppe og ikke alle udlændinge. Der er f.eks. mange unge, der rammes," siger Olaf Merk, der er råd­giver i OECD og har udarbejdet rapporten.

Han opfordrer skattekommissionen, der kommer med sin rapport 2. februar, til at indtænke forskerordningen.

"Vi ved, at skattekommissionen kigger på netop den høje indkomstskat. For OECD er et vigtigt element i det, hvordan vi får tiltrukket højtuddannet arbejdskraft. Der er selvfølgelig mange faktorer, der spiller ind i forhold til, hvor man slår sig ned, men skat er et væsentlig argument, viser mange undersøgelser," siger Olaf Merk.

Dansk Erhverv er enig
I Dansk Erhverv mener man også, at der er behov for at udvide forskerordningen.

"Vi skal først og fremmest have skatten på den sidst tjente krone sænket, så folk maksimalt betaler 50 pct. i skat. Det vil gøre det nemmere for danske virksomheder at fastholde højtuddannede udlændinge. Men ideelt set burde vi også kigge på forskerskatteordningen," siger Jannik Schack Linnemann, der er Forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv.

Venstres skatteordfører Torsten Schack Pedersen mener, at problemet med at tiltrække arbejdskraft løses med skattekommissionen:

"Vi har allerede udvidet forskerbeskatningen og været meget opmærksomme på problemet, men skatten på arbejde er for høj, og derfor har regeringen nedsat en skattekommission, der skal sikre markant lavere skat herunder lavere marginalskatter."

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen