Berlingske Business

OECD giver råd til et Danmark i tomgang

FRANCE OECD FORUM
Foto:

Der er brug for højere produktivitet, reformer på arbejdsmarkedet, mere konkurrence og en skærpet boligbeskatning, hvis det danske velfærdssamfund også skal bestå på længere sigt, mener OECD.

Den økonomisk vækst i Danmark er stadig under før-krise-niveau, produktiviteten er for lav og risikoen for en boligboble er en latent trussel for samfundsøkonomien. Det mener OECD, som tirsdag har taget temperaturen på dansk økonomi i en ny landerapport.

OECD regner med en dansk vækst på 1,0 pct. i år og 1,8 pct. næste år, og det er så lavt, at det på længere sigt kan underminere det danske velfærdssamfund.

energi

Økonomerne i OECD anbefaler derfor en række tiltag, der skal holde økonomien på sporet.

OECD foreslår blandt andet, der skal gøres mere for at øge konkurrencen i detailhandelen og peger helt konkret på taxi-branchen, som lige nu er udfordret af Uber, og apotekerne, der stadig har monopol i vid udstrækning. Endvidere anbefaler OECD større konkurrence på velfærdsopgaver gennem mere udlicitering til private aktører.

Uvejr over Danmark. Skyerne trækker sammen over København og lyn spiller i horisonten.

På arbejdsmarkedet mener OECD, at regeringen skal gøre mere for at sikre, at de sociale ydelser ikke reducerer incitamenterne til at arbejde. Og så skal der gøres mere for at sikre integrationen af indvandrere.

På boligområdet er OECD bekymret over de negative renter, der måske får boligeejerne til at gældsætte sig over evne i tilfælde af, at boligmarkedet igen kollapser som følge af en ny boligboble.

Beskæftigelse

OECD anbefaler derfor, at skattepolitikken på boligområdet skal spille en mere  konjunkturudjævnende rolle. Det kunne ske gennem en gradvis reduktion af rentefradraget og en mere opdateret boligbeskatning, der dæmper udsvingene i boligpriserne.

»Bekymringen for hvad der sker den dag, hvor renten stiger, er bestemt værd at skrive sig bag øret. Der er alt for mange, som har indstillet sig på, at renterne bliver ved med at være ekstreme i mange år frem,« skriver cheføkonom Steen Bocian fra Dansk Ervhverv i en kommentar til OECDs anbefalinger på boligområdet.

Krise

Men han og andre danske økonomer mener, at OECD fokuserer for meget på danskernes bruttogæld , uden at tage hensyn til vores ganske pæne opsparing i pensionsordninger.

»Som OECD selv erkender, så vil den slags indgreb (på boligmarkedet, red.) betyde mere opsparing og mindre forbrug, i hvert fald i en periode. Og vi har i forvejen en meget høj opsparing i Danmark, takket være pensionsordningerne. Den høje gæld i husholdningerne er på mange måder et modstykke til den store pensionsopsparing, og som land har vi ikke brug for at lægge endnu mere til side. Vi sparer allerede langt mere op, end vi kan finde gode måder at investere i Danmark,« skriver Danske Banks cheføkonom Las Olsen i en kommentar.

Vækst

OECDs vækstprognose for Danmark er marginalt mere pessimistisk en regeringens, der for nylig ned nedjusteret til 1,1 pct. i år og 1,9 pct. for 2017.

 

 

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen