Berlingske Business

OECD er dybt bekymret for global økonomi

mønter
Danske mønter på et spejl med hvid baggrund. Foto:

Den globale økonomi udvikler sig for tiden svagere end ventet for kun få måneder siden, og der er tilmed flere stærkt bekymrende signaler, som bestemt ikke trækker i den rigtige retning, vurderer samarbejdsorganisationen OECD, der har hovedsæde i Paris.

»Dybt bekymrende.«

Det er, hvad den vestlige verdens økonomiske samarbejdsorganisation, OECD, kalder den aktuelle udvikling i den globale handel. Interessen for at handle varer og serviceydelser på globalt plan er nemlig hastigt aftagende og enten stagneret eller direkte faldende på det seneste. Det er en udvikling, som ellers kun ses, når den globale økonomi er i recession eller direkte tilbagegang.

boligboble

Det er OECDs cheføkonom, Catherine L. Mann, der konkluderer dette i det halvårlige Economic Outlook fra OECD, der tager temperaturen på hele verdensøkonomien.

Her bliver skønnet for den globale vækst sænket. Det er især lavere vækst i Kina og andre udviklingsøkonomier, som svækker væksten eksempelvis i lande som Tyskland og Japan, men også mange andre steder. Derfor ventes den samlede globale vækst nu kun at blive på 2,9 procent i år og 3,3 procent til næste år. Det er en del mindre end de 3,0 procent i år og 3,6 procent til næste år, som OECD forudså i september i år.

GLOBAL-MARKETS/

Brogede udsigter

»Udsigterne for den globale vækst er blevet mere brogede,« hedder det i OECDs analyse, hvor det også anføres, at udsigterne for de såkaldte emerging-markets »er en særlig kilde til den aktuelle usikkerhed i verdensøkonomien.«

Både Rusland og Brasilien er således ramt af recession, og Kina står i år til at få den laveste vækst i mere end 20 år. Udviklingslandene lider både under faldende priser på mange råvarer og aftagende efterspørgsel i de rige lande.

Også Europa-Kommissionen og Den Internationale Valutafond (IMF) har for nylig sænket sine skøn for væksten i det globale BNP, og samme tendens ser også topchefen for A.P. Møller - Mærsk, Nils Smedegaard Andersen.

»Vi vurderer, at væksten er aftagende, for den globale handel udvikler sig betydeligt svagere, end den før har gjort under den vækst, som bliver forudset nu,« udtaler Nils Smedegaard Andersen, som via Maersk Line står for 15 procent af den globale handel på verdenshavene.

Huse i Brønshøj

Kina fastholdes

OECD venter, at Kina i år får en vækst på 6,8 procent og 6,5 procent til næste år. Det vil være den laveste vækst i tæt ved 20 år.

Brasilien ventes at få et direkte dyk i velstanden på 3,1 procent i år og 1,2 procent til næste år. Det er en større nedtur, end OECD forudså i september. Også Ruslands bruttonationalprodukt ventes at falde og endda med hele 4,0 procent i år og 0,4 procent til næste år.

De 19 eurolande ventes at vokse halvanden procent i år og 1,8 procent til næste år. Det er en nedjustering på 0,1 procentpoint for begge år.

Trods de noget dystre udsigter vurderer OECD, at den globale økonomi vil udvikle sig lidt bedre til næste år. Det skyldes, at stribevis af lande er i gang med at tage kampen op mod de dårlige tendenser. Kina har eksempelvis annonceret en hel vifte af stimulanser i form af flere investeringer i infrastruktur, lavere reservekrav til bankerne og andre tiltag.

I Europa gør Den Europæiske Centralbank (ECB) også meget for at bekæmpe krisen med lave renter og store opkøb af obligationer. Men den høje gæld hos mange husholdninger og bankernes frygt for at låne penge ud gør, at den lempelige pengepolitik virker dårligere end ellers, vurderer OECD. Derfor anbefaler de i stedet flere offentlige investeringer, som sammen med en bedre strukturpolitik burde kunne stimulere væksten.

Huse i Brønshøj

Gevinster fra indvandring

Den store indvandring til Europa mener OECD kan blive en økonomisk gevinst.

»Flygtninge er ikke nogen uoverskuelig økonomisk byrde. Hvis indvandrerne bliver hurtigt integreret på arbejdsmarkedet, kan de blive en gevinst,« vurderer OECD, som også skønner, at USA får en vækst på 2,4 procent i år og 2,5 procent til næste år.

På helt kort sigt er indvandring en udgift, fordi en masse mennesker skal have mad, vand, et sted at sove og meget andet. Det kan øge væksten med et sted mellem 0,1 og 0,2 procentpoint i 2016 og 2017, men også på længere sigt udgør en større befolkning en mulighed for at få en gevinst, hedder det.

TV: OECD advarer: mulighed for ny verdensomspændende recession

 

FRANCE OECD

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen