Berlingske Business

OECD anklages for fejlanalyser af dansk økonomi

OECD_Danmark_Business
Det tyder på, at OECD ikke har styr på de danske arbejdsmarkedsreformer. Det er bekymrende set i lyset af den meget store rolle, som organisationen spiller i den økonomiske debat,« siger direktøren i AE, Lars Andersen. Foto:

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd sår tvivl om, hvor meget de økonomiske eksperter i den internationale organisation OECD ved om Danmarks økonomi. Misvisende prognoser fra den toneangivende organisation kan betyde, at Danmark går glip af investeringer og arbejdspladser, vurderes det.

I en ny analyse sætter Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) afgørende spørgsmålstegn ved, hvor meget de økonomiske eksperter i den internationale økonomiske samarbejdsorganisation OECD rent faktisk ved om dansk økonomi og de omfattende arbejdsmarkedsreformer, som er blevet gennemført i de senere år. Det skriver Politiken.

Når OECD kommer med sine analyser af dansk økonomi, har det stor gennemslagskraft i Danmark og udlandet, og organisationens analyser ses af medier, politikere, økonomer og investorer som et af de bedste bud på dansk økonomis tilstand.

I analysen har AE sammenlignet OECDs analyser af dansk økonomi med de analyser, som Finansministeriet og Det Økonomiske Råd er kommet med på det seneste, skriver Politiken.

Sammenligningen viser, at OECD forventer, at der på den lange bane vil være 275.000 færre beskæftigede i Danmark, end Finansministeriets analyse viser, og at OECD forventer en fremtidig pensionsalder på 68,8 år, mens vismændene forventer en pensionsalder på 72 år.

»Det tyder på, at OECD ikke har styr på de danske arbejdsmarkedsreformer. Det er bekymrende set i lyset af den meget store rolle, som organisationen spiller i den økonomiske debat,« siger direktøren i AE, Lars Andersen.

OECDs negative prognoser kan betyde, at Danmark går glip af både investeringer og arbejdspladser, mener senioranalytiker Jan Størup Nielsen fra Nordea:

»OECDs analyser og tal bliver brugt flittigt af internationale investorer, når de skal vælge, hvor de skal placere deres penge. OECD ses som helt uafhængige, og derfor har deres tal ekstremt stor vægt. Passer det, at der er fejl i OECDs opgørelser af den fremtidige arbejdsstyrke, så kan det eksempelvis betyde, at en virksomhed vælger at lægge sin fabrik et andet sted end i Danmark,« siger han.

Det bemærkelsesværdige ved OECDs analyse er ikke kun, at den adskiller sig væsentligt fra de danske prognoser, men også, at der er sket store ændringer i prognoserne fra år til år, skriver Politiken.

Forventninger til den strukturelle beskæftigelse i Danmark frem mod 2060 er således faldet med 205.000 personer siden den forrige prognose, uden at der er sket ændringer i befolkningsprognosen.

Det vil gøre en afgørende forskel for dansk økonomi, om det bliver OECD eller Finansministeriet, der får ret, og det »kan undre«, at der er så stor forskel på prognoserne, vurderer økonomiprofessor fra Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen.

I OECD forklarer man de ændrede prognoser for dansk økonomi med, at det er »plausibelt«, at den danske arbejdsstyrke vil vokse mindre end hidtil antaget, skriver Politiken.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen