Berlingske Business

Ny strategi kan stoppe flygtningestrøm

23BUSNaeromraader-133300.jpg
Én af de utallige uofficielle flygtningelejre i Libanons Bekaa-dal, der grænser op til Syrien. Foto: Asger Ladefoged

Drop snakken om nødhjælp og flygtningelejre og sats i stedet på udviklingsbistand til flygtningeområder. Sådan lyder opfordringer fra virksomheder og organisationer til politikerne.

Hvis flygtningestrømmen mod Vesteuropa fra Syrien og andre af verdens brændpunkter skal stoppes, kræver det nye måder at yde hjælp til nærområdet. Det hjælper ikke at donere en masse penge og bygge flere flygtningelejre. I stedet står danske virksomheder klar til at levere nye, bæredygtige løsninger, som gør flygtningelivet tåleligt og giver nyt håb, og som samtidig kan øge dansk eksport.

Sådan lyder meldingen fra danske nødhjælpsorganisationer og virksomheder, der efterlyser en koordineret politisk indsats.

»Alle taler om, at vi skal gøre mere i nærområdet. Så lad os gøre det. Vi så gerne, at regeringen og danske virksomheder gik sammen i en mere koordineret indsats for at få udviklet nye, innovative løsninger, der kan gøre livet lettere og bedre for flygtningene. Der ligger store eksportmuligheder og venter, men en koordineret dansk indsats ville også være med til at flytte fokus fra den hjemlige flygtningedebat og forbedre Danmarks image i udlandet,« siger Kim Nøhr Skibsted, direktør for kommunikation og public affairs hos pumpeproducenten Grundfos i Bjerringbro.

Grundfos har allerede taget sagen i egen hånd og samarbejder med Dansk Flygtningehjælp om at udvikle nye, innovative løsninger inden for vandforsyning og vandrensning i flygtningeområder i og omkring Syrien.

23BUSFlygtningelejr-Asger-N.jpg

Nye løsninger

Rockwool, der samarbejder med Folkekirkens Nødhjælp om at udvikle flygtningeshelters bygget i isoleringsmateriale, mener også, at regeringen og brancheorganisationer som Dansk Industri har en rolle at spille.

»Man kunne lave et dansk cluster omkring nye løsninger til flygtningeområdet. Danske virksomheder vil kunne bidrage inden for veje, vand, energi og affald, men det kræver en koordineret indsats. Virksomhederne har teknologierne, nødhjælpsorganisationerne kan se behovene, men der er brug for nogen, der kan spille den koordinerende rolle,« siger Dorthe Gram, direktør for den tidlige udvikling hos Rockwool.

Forsker: Opsving kan skaffe job til flygtninge

I disse måneder arbejder regeringen på en ny humanitær strategi som en del af et større arbejde med en ny retning for dansk udenrigspolitik. Her bør regeringen lytte til virksomhederne og nytænke den måde, vi hjælper flygtninge i nærområderne, mener nødhjælpsorganisationerne Folkekirkens Nødhjælp og Dansk Flygtningehjælp.

Ifølge Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, skal regeringen tænke erfaringerne fra udviklingsbistanden ind i nødhjælpen til flygtningeområder. Det handler om hjælp til selvhjælp og samarbejde med private virksomheder om nye løsninger.

»Sådan som virkeligheden er i dag skal flygtninge som udgangspunkt bo i en flygtningelejr i en længere årrække. Derfor skal der noget helt andet til end at give mad, tæpper og et midlertidigt telt. Der er brug for, at man bruger dele af det, vi kender fra udviklingssamarbejdet, hvor dansk udviklingspolitik har fokus på bæredygtighed, jobmuligheder og et aktivt liv. Her kan danske virksomheder spille en vigtig rolle,« siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Neergaard

Samme holdning har Andreas Kamm, generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp.

»Vi taler om flygtningekriser, som kan vare i 20 år. Derfor er der brug for langsigtede, bæredygtige og udviklingsorienterede løsninger, for der vil mangle ressourcer. Det mindst produktive er at give bistand væk. I stedet skal vi have skabt bæredygtige småøkonomier omkring flygtningeområderne,« siger Andreas Kamm.

Øget indsats

Begge er enige i, at en øget indsats i nærområderne, vil kunne bremse flytningestrømmene mod Vesteuropa, men advarer mod at tænke traditionelt i at etablere flere flygtningelejre.

»Flygtningelejre er der nok af. Løsningen er ikke at lave en dansk drevet lejr og så tro, at det klarer problemerne. Jeg er ikke optaget af lejre, men af at gøre en bedre indsats i nærområdet, så folk får en fremtid. Hvis det lykkes, vil flygtningestrømmen ud af området helt sikkert blive mindre,« siger Andreas Kamm.

Flygtninge på Lesbos, Grækenland

»Fra vores arbejde med flygtninge ved vi, at folk helst vil være i nærområdet. Mange har jo stadig venner og familie i Syrien. Men de skal kunne se en fremtid ud over næste dag,« siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen