Berlingske Business

Ny rapport: Europa har også skattely

12BUSepaselect-NETHERLANDS-.jpg
Holland bliver i en ny rapport fra den internationale sammenslutning af nødhjælpsorganisationer Oxfam udpeget som selskabsskattely. Arkivfoto: Lex van Lieshout/EPA

Den velgørende organisation Oxfam, der siden 1940erne har været bannerfører i kampen mod global sult og ulighed, har tjekket, hvor det er mest hensigtsmæssigt at søge hen for at få så lav selskabsskat som muligt. Lande som Holland, Irland og Singapore er med på listen.

Panama-papirerne, Luxleaks, Swiss-leaks, overalt kommer der nye underretninger om skattely. Men en ny rapport fra den internationale organisation Oxfam har undersøgt landes selskabsskattereglers indvirken på skatteunddragelse.

Lars Krull

Her eksisterer problemet ikke kun på eksotiske tropeøer med uigennemsigtige skatteregler – det findes også i Europa:

»Det, vi har forsøgt, er at lave en objektiv metode for også at vurdere corporate skattely. Det er forsøg på at se, hvad det er for nogle mekanismer, som selskaber særligt bruger til at undgå skat. Ud fra dem kommer vi frem til de her 15 lande. Tidligere har vi udelukkende kigget på hemmelighedskriteriet, altså hvad lande gør for at hemmeligholde skatteunddragelse,« siger Lars Koch, international chef i Oxfams danske afdeling, Oxfam IBIS.

Nassau, Bahamas

Oxfam opstod i 1942 i den engelske by Oxford, da der var akut behov for hjælp til sultende børn i Grækenland under Anden Verdenskrig, men siden udviklede Oxfam sig til en international sammenslutning af velgørende organisationer, som også analyserer og påpeger global ulighed.

Den hollandske model

I den nye, internationale Oxfam-rapport om skattely kan det måske overraske, at store velregulerede økonomier som Holland, Irland Hong Kong og Singapore optræder på listen, sammen med lande som Jersey og Cayman Islands. Men det er der god grund til, særligt når det gælder Holland.

»Holland er interessant i den her sammenhæng, fordi der ikke findes et multinationalt selskab, som ikke har en filial eller et holdingselskab i Holland. Grundet den skattestruktur, de har i Holland, kan man føre overskud og royalties gennem hollandske holdingselskaber til meget lav skat og derfra føre pengene videre. Det er sådan nogle gennemstrømningsselskaber,« siger Lars Koch.

RB PLUS Skat bruger Panama-papirerne mod skattesnyd

Som han ser det, er antallet af holdingselskaber i Holland helt ude af proportioner i forhold til landets BNP, altså at de mange selskaber ikke kommer den hollandske økonomi til gode. Oxfam vurderer, at det hollandske skattetiltag, de kalder »Innovationsboksen«, der gør, at holdingselskaber kan foretage den gennemstrømning af kapital i Holland, kommer til at koste over 1,6 milliarder euro i manglende skattebetaling. Det svarer til 7,6 pct. af landets samlede selskabsskatteprovenu.

Men gør disse regler ligefrem Holland til et skattely?

»Ja, det er det jo, fordi Holland bliver brugt til at undgå at skulle betale skat. På den måde er det et skattely, ja,« siger Lars Koch.

EU-liste uden europæiske lande

EU er på vej med en liste over skattely, der så at sige skal på en sort liste. Men den liste kommer ikke til at inkludere europæiske lande, og derfor vil Oxfam gerne med den nye rapport øge fokus på, at også lande i Europa bruges som skattely.

»Det bliver en liste, som formentlig bliver de her små lande, som man rent politiske kan holde til at kalde skattely. Men selskabsskatteraten er også et problem, når man snakker skattely. Det er det, vi gerne vil gøre opmærksom på og opfordre til en diskussion af,« siger Lars Koch.

RB PLUS Skat bruger Panama-papirerne mod skattesnyd

Oxfam frygter, at landene for at tiltrække udenlandske virksomheder kommer ud i et ræs mod bunden for at få de mest lempelige skatteregler. Så Oxfam har med Lars Kochs ord en opfordring til EU:

»Kom ind i kampen!«

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen