Berlingske Business

Ny opgørelse giver de allerrigeste danskere grund til at smile bredt

AndersHolch
Bestseller-milliardær Anders Holch Povlsen topper Forbes' liste over de rigeste danskere. Hans formue var 7,4 milliarder dollar i 2017, svarende til 47 milliarder kroner. PR-foto: Hans Christian Jacobsen

Man bliver ikke nødvendigvis lykkelig af at være rig. Men det er nu bare sjovere at græde i en Ferrari end i en Fiat, lyder en vittighed. Et stigende antal danske dollarmilliardærer har rigeligt råd til at prøve begge dele. Deres formue er næsten syvdoblet siden år 2000.

Da nytårsklokkerne ringende det nyt årtusinde ind, var der blot to danskere at finde på listen over verdens dollarmilliardærer.

17 år senere var der fem gange så mange, og antallet af ekstremt rige danskere vil fortsætte med at vokse de kommende år, vurderer eksperter.

»Der er ingen tvivl om, at den allerøverste top har fået det bedre,« siger økonomiprofessor Bo Sandemann Rasmussen, Aarhus Universitet.

Siden 2000 er de danske dollarmilliardærer gået fra at eje i alt 6,4 milliarder dollar til samlet 43,7 milliarder dollar i 2017. Dermed har dollarmilliardærerne næsten syvdoblet deres formue, og de ti rigeste danskere, dollarmilliardærerne, ejer i dag 3,5 procent af Danmarks samlede formue.

»Overordnet viser tallene, at der er kommet flere dollarmilliardærer, og at den rigeste procent ejer en større andel af den samlede formue,« siger Kristian Weise, direktør i tænketanken Cevea.

En del af forklaringen på stigningen i antallet af dollarmilliardærer er, at Kjeld Kirk Kristiansen har fordelt sin store formue i Lego til sine arvtagere fra 2017 til 2018. Ifølge Bo Sandemann er en anden forklaring, at globaliseringen har gjort det nemmere at tjene styrtende med penge.

»Hvis du har den rigtige gode idé og vare i dag, kan du sælge den på mange forskellige markeder og tjene rigtig mange penge. Der er en skalérbarhed af produktion, som kan bruges til at komme ud i verden. Det har betydet, at dem med de virkeligt gode ideer, har fået et gevaldigt større afkast end for år tilbage,« siger økonomiprofessoren.

Stigende formueforskelle

Formuetal fra den schweiziske storbank Credit Suisse peger også på, at velstandsfremgangen i Danmark er koncentreret i den absolutte top. De ti procent rigeste danskere ejer ifølge Credit Suisse 68,3 pct. af formuen i Danmark.

Cirka halvdelen, nærmere bestemt 33,2 procent, ejes af den én procent rigeste.

De ti procent rigestes formue er nogenlunde konstant over perioden og er faktisk faldet 1,7 procentpoint. Til gengæld har den rigeste procent fået 3,7 procentpoint mere af den samlede formue, mens de ti procent næstrigeste har fået en 4,1 procentpoint lavere del af den samlede formue.

»En stigning på 3,7 procentpoint af den samlede formue er markant, særligt når stigningen kun tilfalder de én procent rigeste. Stigningen kan i høj grad tilskrives nogle få højdespringere, som Forbes' liste over dollarmilliardærer opgør hvert år,« siger Kristian Weise.

Når formuerne stiger, vil de samlede formuer blandt milliardærerne vokse kraftigt.

Michael Møller, CBS-professor
DEL CITAT

Ifølge Michael Møller, professor i finansiering ved Copenhagen Business School, er den generelle tendens over en lang periode gået i retning af, at der er stor formueulighed.

»I en periode, hvor aktiekurserne er steget kraftigt, vil jeg forvente en stigende formueulighed. For de rige har i højere grad deres formuer placeret i aktier,« siger Michael Møller.

»Når formuerne stiger, vil de samlede formuer blandt milliardærerne vokse kraftigt. Lad os sige, at aktiekurserne og boligpriserne er fordoblet over de seneste femten år, og at alles formuer er fordoblet. Så vil der være flere, der rykker op i milliardærklubben, og det er også, hvad der er sket,« konstaterer professoren.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen