Berlingske Business

Ny erhvervsminister sætter fokus på landbrugskrise

30BUSMinisterieoverdragelse.jpg
Den afgående erhvervs- og vækstminister, Henrik Sass Larsen (til højre), overdrog mandag Erhvervs- og Vækstministeriet til den nye minister for området, Troels Lund Poulsen, der samtidig modtog et krus med teksten »Socialdemokraterne«. Foto: Keld Navntoft

Den afgående erhvervs- og vækstminister, Henrik Sass Larsen, benyttede lejligheden til at invitere sin afløser, Troels Lund Poulsen, til at samarbejde om fremtidens udfordringer på erhvervsområdet.

Det var så varmt, at chokoladerne smeltede, champagnen blev lunken, og sveden lavede mørke plamager på embedsmændenes skjorter i mødelokale G i Erhvervs- og Vækst­ministeriet, da Henrik Sass Larsen (S) mandag overdrog erhvervs- og vækstministerposten til Venstre-manden Troels Lund Poulsen.

vregering

Traditionen tro blev en tiltrædelsesgave med stor symbolværdi overrakt fra den tidligere til den nye minister. Henrik Sass Larsen havde valgt et kaffekrus med påskriften Socialdemokraterne til Troels Lund Poulsen med ordene:

»Du skal bruge den, når du går til kaffe­maskinen, for det er det eneste tidspunkt, hvor du får mulighed for at tale med med­arbejderne, uden at departementschefen står ved siden af,« lød det fra Henrik Sass Larsen med slet skjult henvisning til den høje, erfarne og meget indflydelsesrige departementschef Michael Dithmer, som stod til venstre for den nye minister.

Men der lå også en opfordring til øget samarbejde på tværs fra Socialdemokraterne:

»Der står Socialdemokraterne på kruset, for så ved du, hvor du skal ringe hen. Du kan lige få nummeret bagefter,« lød det spøgefuldt fra Henrik Sass Larsen.

Netop Henrik Sass Larsen var før valget meget kritisk over for for eksempel Danske Bank, men i sin ministerperiode fredede han for eksempel de kritiserede, stærkt stigende gebyrer på realkreditlån. Nu er kun en prisportal, der gør det nemmere at sammenligne realkreditlån, på vej. Omvendt var det Venstre, som kaldte netop Henrik Sass Larsen i samråd om bidragssatserne. Men netop Troels Lund Poulsen var ikke meget for at tale om netop det tema.

Vil du gøre noget ved de stigende bidragssatser?

»Det er ikke dagen til store program­erklæringer. Jeg kommer til at bruge sommeren til at ryste hovedet og finde ud af helt præcist, hvad der skal gøres. Det er klart, at spørgsmål om belåning kommer vi til at diskutere. Vi kommer også til at diskutere vil­kårene for at skabe bedre vækst i Danmark. Det er en meget stor ting på min politiske tallerken,« sagde Troels Lund Poulsen.

løkke

Særligt det hårdt pressede danske landbrug kan regne med en hjælpende hånd fra Troels Lund Poulsen:

»Dansk landbrug er helt afgørende for dansk samfundsøkonomi. Vi har præsenteret en plan med 16 punkter, som skal give landbruget langt bedre muligheder for at konkurrere. Landbruget får også gavn af, at vi nu nedsætter et EU-udvalg i regeringen, hvor vi ser på, hvordan vi implementerer EU-direktiver. Vi kommer til meget nøje at se på, om vi er gået for vidt i forhold til miljø og landbrugspolitik. Allerede nu kan jeg sige, at vi er gået for langt.«

Som en af sine sidste handlinger som minister stod Henrik Sass Larsen bag en nødhjælpspakke til det stærkt gældssatte danske landbrug. Pakken gør det først og fremmest nemmere for nye landmænd at overtage bedriften fra ældre og ineffektive landmænd, der skal ud af erhvervet, ligesom den gør det nemmere for bankerne at eftergive gæld til landmænd, som er endt med en for høj gældspukkel. Pakken er ikke endeligt på plads, så den ender også på Troels Lund Poulsens bord.

»Et meget vigtigt fokus bliver bedre ramme­vilkår for landbruget, også for at sikre, at der stadig er arbejdspladser i fødevaresektoren, som er en af de mest afgørende sektorer i Danmark,« lød det fra den nye minister.

Hvad med bankerne, de har også klynket over overregulering?

»Jeg kommer til at se på hele ministeriet under én hat, men der ligger nogle ting lige for. Det må man sige, at 16-punktsplanen (en pakke fra V, K og DF om en række vækst­tiltag for landbruget, red.) hører til i. Den giver landbruget et bedre økonomisk grundlag. Det er et afgørende område, og så er hele EU også afgørende for mange danske virksomheder. Til sidst er der diskussionen om en mere liberal planlov, så der kommer flere store ting efter sommerferien.«

Election in Denmark

Store landbrug falder på stribe

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen