Berlingske Business

Nu venter arbejdet på Troels Lund

25BUSTroels-Lund-162748.jpg
Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen står over for en stor opgave, hvis målet om at indføre langt mere teknologi i danske virksomheder skal realiseres.

Når regeringens årlige konkurrenceredegørelse fremlægges en af de kommende dage, bliver der sat ekstra strøm til erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsens (V) nye politiske projekt, som i løbet af de næste seks måneder skal resultere i en ambitiøs og konkret vækstplan.

Et afgørende omdrejningspunkt for planen bliver »den fjerde industrielle revolution« – eller industri 4.0 – som handler om, hvordan digitalisering, automatisering og intelligente styringssystemer vil forandre vilkårene for både virksomheder og med­arbejdere.

Når konkurrenceredegørelsen bliver lagt frem for offentligheden, vil det fremgå, at Danmark presses af lav produktivitetsvækst. Med investeringer i ny teknologi kan produktiviteten hæves markant, og som ministeren udtrykker det over for Berlingske Business, er det store perspektiv, at vi ved hjælp af investeringer i ny teknologi vil kunne udvikle og fastholde produktion og job herhjemme.

25BUSDavos-1-144241.jpg

Som det fremgår af dagens avis, er automatisering på fabrikker og brug af robotter med til at minimere fejl i produktionen, hvilket øger produktivitet og styrker konkurrenceevnen.

I gennemsnit er produktiviteten godt 40 procent højere hos de mest automatiserede virksomheder i forhold til de mindst automatiserede virksomheder. Det siger sig selv, at det hurtigt kommer til at gøre ondt på de virksomheder, der bliver kørt agterud og ultimativt risikerer at blive konkurreret ud af markedet.

Ministerens annoncering af vækstplanen har fået en varm velkomst i erhvervslivet, hvor man har sukket efter satsninger, der ruster Danmark til den nye virkelighed.

På årsmødet i World Economic Forum i Davos, som sluttede i weekenden, var der bred støtte til ministerens projekt blandt ledere og bestyrelsesformænd fra virksomheder som Novo Nordisk, A.P. Møller - Mærsk, Danfoss, Grundfos, Vestas, Carlsberg, Novozymes, DONG Energy og Danske Bank samt PensionDanmark og ATP.

Claus Skovhus

Onsdag aften i sidste uge var en stor del af den danske delegation samlet til en uformel seance med ministeren, som fortalte om sine planer. Flere af Danmarks mest kendte og markante ledere vil komme til at deltage aktivt i arbejdet med den nye vækstplan. De vil stemple ind i rundbordssamtaler og være med på seminarer for at komme med konkrete ideer.

Udover input fra disse giganter vil Troels Lund Poulsen invitere lederne af små og mellemstore virksomheder, og fra ministeriet vil der også udgå invitationer til en række af de entreprenører, der har skabt nye virksomheder og job. Troels Lund Poulsen vil møde praktikerne – det vil sige de ledere, der står i frontlinjen og har udfordringerne inde på kroppen.

troels

Nu venter det hårde arbejde. Med fremlæggelsen af konkurrenceredegørelsen bliver ministeren forsynet med nye beviser for, at han har fat i en vigtig dagsorden, og så gælder det sådan set bare om at komme ud over stepperne. Og her bør det tilføjes, at tempo er et konkurrenceparameter i sig selv.

Mange nationer har meldt sig ind i kapløbet om at være blandt frontløberne i den nye revolution. For fordelen er stor for dem, der hurtigst og dygtigst kan få de nye teknologiske løsninger til at virke som trækkraft for virksomheder og hele nationer.

USA tordner frem, i Europa er Tyskland, Holland og Irland langt med nationale planer, men rundt om i verden forsøger mange flere at løfte opgaven – og det gælder vel at mærke både i Vesten og i udviklingslandene.

22BUSWillem-Buiter-182416.jpg

Her frygter nogle af de nye økonomier, at omstillingen vil ramme dem hårdt, fordi så mange traditionelle job vil blive nedlagt og i stedet blive overtaget af maskiner.

Andre nationer på vej frem – som for eksempel tech-stærke og hurtigt voksende Indien – ser store muligheder for at øge væksten. På den sidste session på World Economic Forum-mødet i lørdags blev den indiske finansminister, Arun Jaitley, spurgt om, hvorvidt han troede, at den fjerde industrielle revolution ville give bedre muligheder for udviklingslande til at indhente Vesten. »Ja,« lød svaret.

Også i World Economic Forum vil arbejdet fortsætte. I modsætning til den populære karakteristik af forummet som snakkeklub og cocktailparty for verdens absolutte magtelite, er organisationen blevet langt mere målrettet og operativ.

ECONOMY WEF 2016 DAVOS

Tidligere virkede organisationen mere som en form for idemager og katalysator – grundlagt med højskolens frie og åbne debat som ideal. Dengang kunne diskussionerne være luftige, for ikke at sige uden jordforbindelse. Men i de senere år har ledelsen i World Economic Forum – hvor danske Jim Hagemann Snabe sidder med – arbejdet mere målrettet end nogensinde på at drive konkrete dagsordener frem og få dem gjort så operationelle, at de kan blive overtaget og brugt af det internationale samfund, hvad enten vi taler om regeringer eller internationale institutioner.

Materiale og oplæg fra forummet kan også indgå i forberedelsen af internationale møder som for eksempel det globale klimatopmøde i Paris i december eller et G20-møde.

World Economic Forum bygger i stadig højere grad bro og har senest fået officiel status som international organisation for offentligt-privat samarbejde. Det er i al sin enkelhed derfor, at stats- og regeringschefer og koncernchefer fra klodens største selskaber hver vinter rejser til den lille bjergby i Schweiz. Dér er de ikke kun med til at tage temperaturen på verden – de er også med til at forme de dagsordener, som senere kan blive til handlingsplaner og politik rundt om i verden.

21BUSTorben-Mger-Pedersen-1.jpg

De næste måneder bliver det groft sagt Troels Lund Poulsens opgave at stjæle de bedste ideer fra andre nationer og organisationer som World Economic Forum, som har stillet skarpt på den fjerde industrielle revolution.

Dernæst skal han tilføje sine egne ved hjælp af input fra ledere i dansk erhvervsliv og nok så væsentligt finde politisk opbakning på Christiansborg til sin plan, så den kan blive eksekveret. I Davos fik han håndslag på, at vigtige dele af dansk erhvervsliv er klar til at levere varen.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen