Berlingske Business

Nu skal Lars Løkke Rasmussen fyre raketten af

Venstre sommergruppem
Foto:

Det er ret dårlig timing: Regeringen har fået en »Lamborghini-Brian«, netop som VLAK skal fortælle danskerne, at skattelettelserne kommer alle til gode.

Nok kommer kommunalvalget først 21. november, men det er i denne uge, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal vende befolkningens syn på regeringen i almindelighed – og Venstre i særdeleshed.

Løkke skal simpelthen fyre en tretrinsraket af, som samlet set skaber et billede af, at Venstre er i stand til at levere solide, politiske aftaler til gunst for den almindelige borger og i mindre grad til glæde for erhvervslivet.

løkke

Jo tættere på et valg, desto længere væk er politikernes interesse for erhvervs­livet, for vi danskere tænker mere på egen tegnebog end vækst og arbejdspladser i fremtiden.

Det er ikke uden grund, at Dansk Industri (DI) i sidste uge gentog, at regningen sendes videre til børneværelset i den simple logik, at det er fremtidens generationer, der skal betale for den økonomiske letsindighed, der i DIs optik driver landets økonomi.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V)

I år er det borgmesterposterne, som er i spil, men vi er også halvvejs i den nuværende regeringsperiode.

I denne uge skal regeringen først og fremmest minimere tabet af borgmesterposter ved kommunalvalget, men blikket er allerede rettet mod næste folketingsvalg.

Når politikere har valgbrillerne på, er det fristende at dele penge ud, og når man ikke har pengene i hånden, kan man arbejde med et forventeligt økonomisk råderum, som ifølge Finansministeriet er på 35,5 mia. kroner årligt i 2025.

09BUSStatsminister-Lars-L#3.jpg

De penge er nu i spil, og de skal fordeles effektivt – og med et stort brag.

Det er her, at Lars Løkke Rasmussens tretrinsraket i denne uge kommer ind i billedet. Den ene affyring er finans­loven, den anden er en vækstplan, og den sidste er et omfattende skatteudspil.

Vækstplanen handler om nogle få milliarder kroner. Finansloven handler om statens budget for det kommende år og er traditionelt en tabersag for en regering, for i virkeligheden er der få penge at rykke rundt på, men hver gang nogle får lidt ekstra, vil andre tabe, og det er altid taberne, som fylder mest i medie­billedet. Tilbage er skatteudspillet og de mange milliarder. Regeringen vil uddele skatte- og afgiftslettelser for 22 mia. kroner, og det er den pakke, der skal sikre medvind for regeringen.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).

Det vil regeringen kun kunne opnå, hvis den brede befolkningsgruppe oplever, at skattelettelser kommer alle til gode.

Selv om der blandt topøkonomer synes at være konsensus om, at der vil være flere nye arbejdspladser i en lempelse af topskatten, er det ikke en politisk vindersag. Kun ti procent af befolkningen betaler topskat, og det er ikke nok til at vinde et valg, og det er slet ikke i det lag, regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, finder stemmerne.

Lars Løkke Rasmussen har formået at nedbryde den beton, som Liberal Alliances krav om topskattelettelser stod skrevet i. Partiet har fundet ud af, at adgangen til ministerbiler er vigtigere end mærke­sager støbt i beton.

Nu handler det om, at alle borgere kan se sig selv i det kommende skatteudspil, og det kræver ikke mindst en fortælling, som Løkke kan få DF til at købe.

split

Med tre partier i regeringen er det imidlertid svært for Løkke at styre kommunikationen – og mon ikke, at statsministeren flåede nogle hårtotter ud af hovedbunden, da den konser­vative erhvervsminister, Brian Mikkelsen, ufrivilligt fik omdøbt sig selv til »Lamborghini-Brian«. Det skete, da han i sidste uge fortalte Børsen, at skatte­udspillet vil indeholde en aktiesparekonto med lav skat, hvoraf danskerne kan trække penge ud af:

»Hvis man f.eks. vil købe en lækker Lamborghini, så må man godt gøre det, fordi det er ens egne penge,« sagde Brian Mikkelsen – og erhvervsministeren gjorde skaden værre, da han efterfølgende forgæves forsøgte at få Børsen til at ændre luksusbilen i citatet til den langt mere beskedne folkevognsmodel Polo.

brian

Som statsminister måtte socialdemokraten Helle Thorning-Schmidt i sin politiske karriere slås med betegnelsen »Gucci-Helle«. Nu har den siddende regering fået en »Lamborghini-Brian«, og det klinger skidt, når regeringen i løbet af ugen vil fortælle, at skattelettelserne kommer alle til gode.

Men uanset Brian Mikkelsens luksusbrøler er det Lars Løkke Rasmussen, der er til eksamen i denne uge.

04BUSKabinepersonalet-i-SAS.jpg

Han er gentagne gange blevet beskrevet som en politisk håndværker af guds nåde, men det har på det seneste knebet alvorligt med at finde det rette værktøj frem.

Det skal han nu, hvis han vil have DF om bord. Det store spørgsmål er, om prisen for DF bliver for høj, næppe for Lars Løkke, men derimod for Anders Samuelsen, som står med et forklaringsproblem af episke dimensioner.

Claus Skovhus er Berlingske Business’ opinionsredaktør.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen