Berlingske Business

Nu kommer jobbene

Beskæftigelse
De jobsøgende går en bedre tid i møde. Foto:

LO ser bedre tider forude, sådan at beskæftigelsen begynder at stige, og det er flere eksperter enige i.

Ingen længe vil det begynde at myldre frem med nye job. I år er beskæftigelsen kun steget ganske svagt og med omkring 4.000 personer indtil videre. Men til næste år vil den private beskæftigelse skyde i vejret med hele 8.000 personer, og året efter igen er der udsigt til en fremgang på 13.000 personer. Samlet ventes der at blive skabt 25.000 private job fra 2012 til 2015. Det forudser LO i en ny prognose med navnet »Øje på beskæftigelsen november 2013«.

Især det private forbrug ventes at sætte gang i opsvinget, vurderer LO. Siden den finansielle og økonomiske krise satte ind i 2008, har både forbrugere og virksomheder været yderst tilbageholdne og sænket både forbrug og investeringer.

»Men nu er der tegn på, at udviklingen vender. Forbrugertilliden er steget, og det giver forhåbning om, at privatforbruget vil stige i takt med, at det lysner lidt,« siger LOs cheføkonom Jan Kæraa Rasmussen.

fremgang øko

Samtidig viser nye tal fra Danmarks Statistik, at det også begynder at gå bedre i industrien. Den særlige konjunkturindikator for industrien steg således overraskende meget i november, så den nu er tæt på at være oppe på det højeste niveau siden krisens indtog i 2007. En særligt kraftig fremgang har der været i ordrebeholdningen, viser tallene.

»Det er bestemt positivt, at erhvervslivet skruer op for optimismen,« siger Tore Stramer, chefanalytiker i Nykredit.

Han vurderer, at det kan komme til at gavne hele økonomien, hvis der kommer mere gang i industrihjulene.

»Større investeringer i erhvervslivet har potentialet til at kickstarte et nyt økonomisk opsving i dansk økonomi,« siger han.

Men Jan Kæraa Rasmussen peger også på, at husholdningerne har masser af penge på bankkontoen, der hurtigt kan omsættes til forbrug.

Privatforbruget understøttes desuden af en historisk lav inflation, der styrker forbrugernes købekraft. Dertil kommer de stigende boligpriser, der vil sætte en stopper for de seneste års markante fald i boligformuen.

opsving

På investeringssiden bliver virksomhedernes indkøb af maskiner med videre i øjeblikket hjulpet på vej af investeringsvinduet, der dog lukker ved udgangen af året. Men der er også udsigt til større eksport.

Både fordi væksten i udlandet er svagt på vej op, og konkurrenceevnen er styrket betydeligt siden 2008.

Lønkonkurrenceevnen, der måles som forskellen mellem danske og udenlandske lønstigninger, produktivitet og valutakursudvikling, er forbedret med hele 15 procent- point fra 2008 til 2012. Dels på grund af lave danske lønstigninger og dels på grund af en bedre produktivitet og en stadig lavere værdi af euroen.

Dermed er dansk konkurrenceevne nu på niveau med 2003, viser LOs beregninger, hvilket er en vigtig faktor for øget eksport og mere fremgang på hjemmemarkedet også, eftersom vi også her er i konkurrence med virksomheder fra andre lande.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen