Berlingske Business

Nu kommer fyrings- runderne

Nu kommer fyrings- runderne - 1
Fionia Bank vil nu afskedige hver tiende medarbejder. Men selvom 19 banker har skåret i medarbejderstaben siden september, er vi langt fra krisen først i 1990erne, der kostede over 14.000 stillinger. Foto:

Fionia Bank fyrer hver tiende medarbejder og kommer ikke til at stå alene. Finanssektorens Arbejdsgiverforening drøfter opsigelser for flere andre banker.

Otte-ni-ti, du slap fri. Prikkerunderne er vendt tilbage til den finansielle sektor. I sidste uge var det FIH Erhvervsbank, der varslede farvel til hver fjerde medarbejder, og nu afskediger Fionia Bank hver tiende i sin stab. De to banker bliver ikke de sidste.

»Vi har forhandlet om større afskedigelser i et stykke tid, og vi er ikke kommet igennem endnu. Det er en langstrakt proces med et særligt sæt spilleregler. Den proces har vi afsluttet med Fionia Bank, men vi har også drøftelser i gang med andre banker,« siger direktør Steen Rasmussen, Finanssektorens Arbejds­giverforening.

Siden begyndelsen af september har landets banker fyret 616 af deres ansatte, viser tal fra Finansforbundet. Hertil kommer de 70 fra Fionia og 90-110 fra FIH Erhvervsbank, hvor tallet endnu ikke er forhandlet endeligt på plads. Fyringerne er et nødvendigt onde, efter at finanskrisen kom bag på bankerne.

Store nedskæringer
»Jeg tror, vi får store nedskæringer at se. Bankerne skal have genskabt deres kapitalgrundlag. Deres ene mulighed er at øge rentemarginalen, som vi kan se, de allerede har gjort, og den anden er at skære i omkostningerne,« siger professor ved Handelshøjskolen i København Finn Østrup.

Han finder det mest naturligt, at bankerne skærer på deres rådgivere, som i mange tilfælde har fungeret som sælgere.

»Det vil være oplagt at skære i investeringsrådgivningen. Det er et område, som bankerne har satset på de senere år. De har ansat mange medarbejdere til at sælge deres produkter, og man kan ikke ligefrem sige, at det har været til gavn for kunderne i dag,« siger Finn Østrup.

For hårde nedskæringer
De bankansattes fagforening, Finansforbundet, mener, at nogle banker går for hårdt til værks, fordi de ikke er i en situation, hvor de er tvunget til fyringer.

»Jeg kunne godt tænke mig, at nogle af bankerne tænkte lidt mere langsigtet. Der vil stadig være store årgange, som går på pension om få år. Derfor er det svært for os at se, at det er nødvendigt at skære helt ind til benet nu,« siger næstformand i Finansforbundet Kent Petersen.

Sektoren husker alt for godt begyndelsen af 90erne, da tusindvis af bankansatte måtte forlade deres job.

»Jeg tvivler på, at det bliver lige så slemt som i begyndelsen af 1990erne. Den gang var det få banker med store nedskæringer, mens vi i dag ser mange banker med mindre nedskæringer,« siger Kent Petersen.

Tilbage i 1989 havde den finansielle sektor 89.000 ansatte, mens der sidste år var 79.000. Krisen først i 1990erne kostede over 14.000 stillinger, men siden da og indtil for tre år siden har antallet nærmest ligget konstant. De seneste tre år er det ikke kun bankernes udlån, der er eksploderet, antallet af ansatte i sektoren er også øget med 6.000 personer, viser tal fra Danmarks Statistik.

Saxo Banks fyring af 315 medarbejdere i september vejer tungt i opgørelsen over fyringer i denne omgang. Det samme gælder Roskilde Banks 69 fyringer, Citibanks 33 fyringer og HSH Banks 27. I alt 19 banker har skåret blandt medarbejderne siden september.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen