Berlingske Business

Nu kommer Brexit-effekten: Pundet rasler ned til laveste niveau i år

BRITAIN-POLITICS-CONSERVATIVE
Storbritanniens premierminister Theresa May Foto:

Efter tre måneder med uklarhed er der nu sat en bagkant for Storbritanniens farvel til EU. Det resulterer i ny uro og massive kursfald på det britiske pund.

Efterdønninger fra den britiske EU-afstemning melder sig nu på finansmarkedet i form af massive kursfald på britiske pund.

Mandag er den britiske valuta målt op mod den amerikanske dollar faldet med 13 procent siden briternes EU-afstemning, hvilket er det laveste niveau i 2016. Dermed overgår det britiske pund det seneste lavpunkt målt op mod amerikanske dollar siden 1985.

BRITAIN-EU-POLITICS-BREXIT-DEMO

Kursfaldet kommer først og fremmest, efter at den britiske premierminister Theresa May har sagt, at hun vil udløse artikel 50 i Lissabon-traktaten, der aktiverer Storbritanniens udmeldelse af EU, inden udgangen af marts næste år.

Derudover har hun antydet, at Storbritannien er på vej mod et såkaldt »hårdt Brexit«, da hun ønsker en selvstændig aftale mellem Storbritannien og EU, som kan tyde på, at Storbritannien er på vej mod en traditionel frihandelsaftale.

Danske Bank: Pundet skal længere ned

Da omstændighederne omkring Brexit endnu ikke er kendte, er det svært at spå om de langsigtede økonomiske konsekvenser for britisk økonomisk, fremhæver senioranalytiker i Danske Bank, Mikael Milhøj.

»Men alt andet lige er det næppe godt for væksten hverken i Storbritannien eller i Europa, hvis der kommer flere handelsrestriktioner i kølvandet på Brexit. Briterne har dog antydet, at de vil gøre deres for at fremme frihandel globalt,« siger Mikael Milhøj.

USA UN GENERAL ASSEMBLY

Målt i forhold til den danske krone koster det britiske pund i øjeblikket 8,58 kroner, men Danske Bank vurderer, at pundet skal helt ned at koste 8,09 kroner over en horisont på seks måneder.

»Det er stadig vores forventning, at vi skal se endnu mere pundsvækkelse i løbet af de kommende seks måneder, når exit-forhandlingerne nærmer sig. Selvom det er blevet mere tvivlsomt, om vi skal se flere pengepolitiske lempelser fra Bank of England som følge af de pæne økonomiske nøgletal, så vil den større politiske usikkerhed og det store britiske betalingsbalanceunderskud blive ved med at tynge pundet,« siger Mikael Olai Milhøj.

For tidligt at male fanden på væggen

Cheføkonom i Dansk Erhverv, Steen Bocian, vurderer, at det svage pund påvirker dele af dansk erhvervsliv »ganske meget«.

Om det er godt eller skidt afhænger af, hvilken virksomhed man kigger på. Virksomheder, som lever af at importere engelske varer kan nu købe dem billigere, hvis de ellers afregner i pund, og det giver detailhandelen nogle muligheder. Omvendt kan det svage pund være en udfordring for virksomheder, der enten eksporterer til England eller er i konkurrence med engelske virksomheder.

Eksport virksomheder havn - 20

»Inden vi går helt i selvsving over effekterne af et svagere pund, så der det dog værd at bemærke, at når vi tager alle valutaer og sammenvejer med, hvor meget vi afsætter og konkurrerer med de enkelte lande, så kan Brexit stort set ikke ses. Pundet er svækket, men det opvejes altså af, at andre valutaer er styrket. Den effektive krone er styrket med 0,3 procent i forhold til niveauet dagen før Brexit-afstemningen,« siger Steen Bocian.

På den baggrund vurderer Steen Bocian, at dansk erhvervsliv nok skal kunne håndtere situationen:

»Der vil være nogle virksomheder, som vil blive negativt påvirket – og det er dem som eksporter eller konkurrerer med Storbritannien. Samlet set er Brexit skidt for dansk økonomi, men vi skal ikke overdrive.«

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen