Berlingske Business

Nu anbefaler vismændene bankunionen

EU-EUROZONE
Foto:

Det vil samlet set være en fordel for Danmark at komme med i EU's bankunion, vurderer de økonomiske vismænd. De er dermed på linje med Danmarks Nationalbank, som også har anbefalet dansk deltagelse i bankunionen.

Det vil samlet set være bedst for Danmark at hoppe ind i EU's bankunion, der består af overnationale tilsyns- og afviklingsmyndigheder og som også indeholder et forsikringselement til brug for håndtering af
kommende bankkriser.

Det konkluderer de økonomiske vismænd i deres halvårlige rapport om dansk økonomi.

Eurolandene er fødte deltagere af banunionen, mens det er valgfrit for de øvrige EU-lande at deltage.

»Danmark er tæt finansielt integreret med eurolandene, hvilket taler for dansk deltagelse,« heddet det i analysen fra vismændene.

Bankunionen vil bidrage til en fælles praksis i tilsynet med banker. Det vil gøre det nemmere for udenlandske banker at etablere sig i Danmark og dermed styrke konkurrencen på bankområdet. Bankunionen vil også sikre en mere ensartet og konsekvent anvendelse af de nye regler om, at ejere og kreditorer skal tage tab ved håndtering af i nødlidende banker (såkaldt bail-in). Den fælles praksis kan være et værn mod, at Danmark selvstændigt slækker på kvaliteten i tilsyns- og afviklingspraksis, fremhæves det i analysen fra De Økonomiske Råd.

I bankunionen vil kriseramte banker blive håndteret i fællesskab. Det gør deltagelse i bankunionen interessant for Danmark, der har en stor finansiel sektor. Nogle af de danske banker er så store, at de er vanskelige for Danmark at håndtere alene, hvis de bliver
alvorligt nødlidende. Det mellemnationale forsikringselement i bankunionen er et væsentligt argument for dansk deltagelse. Udformningen af de fælles finansieringsordninger er dog endnu ikke faldet helt på plads, så der resterer en usikkerhed på dette punkt.

kroner

Deltagelse i bankunionen kan medføre nogle ulemper, fremhæver vismændene.

Harmoniseringen af tilsyns- og afviklingspraksis kan skabe gnidninger med den danske realkreditmodel og gøre det svært at opretholde god dansk tilsynspraksis som f.eks. tilsynsdiamanterne og offentliggørelse af bankernes individuelle solvensbehov og af inspektionsrapporter.

Overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen siger, at »bankunionen giver god mening, og at Danmark grundlæggende har en interesse i at deltage.«

»Det bør dog være en forudsætning, at der kan laves en forhåndsaftale, der sikrer den danske realkredit. Kan det opfyldes, ser vi en økonomisk fordel ved dansk deltagelse,« siger overvismanden.

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen