Berlingske Business

Norge vil lempe regler for boliglån

Erna Solberg
Norges statsminister Erna Solberg Foto:

I Danmark diskuteres det løbende om boligejernes lånegrænser hos realkreditten skal strammes. Men i Norge vil den nye konservativt ledet regering gå den modsatte vej og sætte lånegrænser op.

Den nyvalgte norske regering, der har Erna Solberg fra Høyre som statsminister, vil gør det nemmere for boligejerne at optage lån og stifte gæld. Det skal være med til at bremse den nedtur, som så småt er ved at tage fart på det norske boligmarked, efter den tidligere regering strammede reglerne og gjorde det vanskeligere at optage nye boliglån.

De norske boligpriser er steget med ekspresfart flere år i træk og er fordoblet over de sidste ti år. Men i de sidste to måneder er de pludselig begyndt at falde, og det sker i et hurtigere tempo, end den norske centralbank, Norges Bank, der har Øystein Olsen som centralbankchef, har ventet.

Derfor planlægger den konservativt ledede norske regering, som vandt valget i september, at øge bankernes og realkredittens lånegrænser til boligejere fra tidligere 85 til 90 procent.

Disse højere lånegrænse har også til formål, at gøre det nemmere for unge førstegangskøbere at købe en hus eller lejlighed i den stenrige olie- og fjeldland mod nord, hvor boligpriserne ikke bare i Oslo, men også mange andre steder, er pænt højere end herhjemme.

Både Den Internationale Valutafond (IMF), nobelprismodtageren Robert Shiller og flere andre har ellers gentagne gange peget på, at det norske boligmarked er præget af en boble, som kan skabe store problemer, hvis den brister. Det kan præcis nemlig som herhjemme dæmpe det private forbrug, svække byggelysten, påføre bankerne store tab og dermed sætte en masse økonomisk aktivitet i stå.

Det er flere år med superlave renter, en stigende befolkning og hastigt voksende indkomster, som frem til for ganske nylig har sat skub i det norske boligmarked på en måde, som aldrig er set før.

Det har ført til en meget stor gældsætning i Norge, hvor husholdningerne i snit nu har dobbelt så meget i gæld, som deres årlige disponible indkomster. Det er mindre end herhjemme, men alligevel noget, som Norges Bank og det norske finanstilsyn har betegnet som »ustabilt.«

De seneste tal tyder dog på, at de norske boligpriser nu er på vej ned. I oktober faldt de i hvert fald med 1,5 procent i forhold til måneden før, og dermed er det nu anden måned i træk, at priserne falder, viser tal fra den norske ejendomsmæglerforening.

Men storbanken Nordea, som er Nordens største finanskoncern, frygter at boligpriserne i Norge kan falde med så meget som 20 procent over de næste to år. Det kan presse den norske centralbank til at sænke sin rente, der for tiden er på 1,5 procent, hvilket er pænt over niveauet hos både Den Europæiske Centralbank (ECB) og Danmarks Nationalbank.

Den svenske storbank SEB har forudsagt et prisfald på boliger i Norge på 15 procent frem mod 2015 og DNB, der er Norges største bank, har mere forsigtigt sagt, at priserne nok kun vil falde med 2,5 procent i hvert af de kommende to år.

Men blandt andet for at undgå, at det sker, har den norske finansminister, Siv Jensen fra Fremskridtspartiet, bedt det norske finanstilsyn udarbejde en evaluering af de regler fra 2011, som begrænsede realkredittens og bankernes lånegrænser til 85 procent af handelsprisen på en bolig. Den grænse vil Siv Jensen nemlig gerne have øget til 90 procent.

»Alle er interesseret i, at vi har gode regler til at regulere boligmarkedet. Men vi efterlyser også kun lidt mere fleksibilitet i lånereglerne,« har Siv Jensen udtalt.

Før valget i september lovede den konservative regering, at de ville lempe lånereglerne, hvis de vandt valget.

Erna Solberg lovede også en række skattefordele for boligejerne, som skulle opmuntre dem til at spare mere og nedbringe deres store gæld. Det er de tiltag, de ny forsøger at komme igennem med i det norske Storting.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen