Berlingske Business

Nordea: Danmark står stærkt i krise

Nordea: Danmark står stærkt i krise - 1
Foto:

I Danmark har vi et godt udgangspunkt for at klare krisen. Det vurderer cheføkonom i Nordea, Helge Pedersen.

"Selvom det ser slemt ud - kunne det være meget værre. Ikke mindst hvis vi ser det hele i et internationalt perspektiv," konstaterer han i en kommentar.

Ledigheden er fortsat lav, arbejdsmarkedet er kendetegnet ved den særlige Flexicurity-model, og erhvervsstrukturen er bredt sammensat. Det er en klar fordel under en nedtur," påpeger han.

Endelig er der som følge af de fine offentlige finanser mulighed for at strikke en vækstpakke sammen, uden at det vælter læsset.

Og hvis pakken, som bør indeholde skattelettelser og investeringer i infrastruktur, sammensættes på en intelligent måde, kan den endda bidrage til at fremtidssikre Danmark, konstaterer han.

At sortsynet hersker i Kongeriget og ude omkring i verden er naturligt.

Global recession
"Vi står for første gang siden 2. Verdenskrig midt i en global økonomisk recession. Alligevel vil jeg vove pelsen og påstå, at der er et lys for enden af tunnelen," skriver han, og erkender samtidig, at 2009 bliver et hårdt år, men allerede i 2. halvår er der altså mulighed for en vending i konjunkturerne.

"Ikke mindst i USA, hvor tilbageslaget nu har hærget i mere end et år og hvor den økonomiske politik i den grad er blevet indrettet til at skabe fundamentet for ny vækst. Samtidig kan det ikke udelukkes, at indsættelsen af den nye præsident, Barack Obama, kan skabe grobund for en ny optimisme i samfundet. Endvidere vil de lavere råvarepriser medføre en betydelig stigning i købekraften hos husholdningerne og markant lavere omkostninger i virksomhederne. Så rammebetingelserne for et nyt opsving er absolut tilstede," konstaterer han.

Bedre tider i 2010
I 2010 kan vi atter se frem til bedre tider både herhjemme og i vore nordiske broderlande.

I Sverige og Finland er industrien baseret på store eksportorienterede virksomheder.

"Begge lande rammes nu med stor kraft af det internationale tilbageslag, selvom regeringerne har skabt grobund for øget vækst i form af skattelettelser og for Finlands vedkommende også en nedsættelse af momsen på fødevarer. Sverige har også lempet pengepolitikken markant, ligesom konkurrenceevnen styrkes af en markant svækkelse af valutaen," anfører Helge Pedersen.

I Norge er der planer om at pumpe flere offentlige penge ind i økonomien, hvilket sammen med betydelige rentesænkninger og svækkelse af den norske krone vil sikre, at nedturen trods alt bliver mindre udtalt end i de fleste andre lande. Værst er det på Island. Mange års fest er nu blevet afløst af alvorlige tømmermænd.

Island under administration
"Island er sat under administration af den Internationale Valutafond, økonomien vil skrumpe med mere end 10 pct. i år, inflationen bliver tocifret, underskuddet i den offentlige sektor eksploderer og arbejdsløsheden firedobles. Det er en krise, som uden at forklejne situationen, får den hjemlige nedtur til at fremstå relativt mild," understreger Nordea-økonomen.

RB-Børsen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen