Berlingske Business

Nedtur for den norske krone koster dansk erhvervsliv dyrt

epa03318291 A handout image dated 14 October 2010 and made avail
Der er flere grunde til, at den norske krone på det seneste er blevet nærmest ekstremt svag. »Men det er først og fremmest den lave oliepris, som presser den norske krone.«  fremhæver chefanalytiker Erik Bruce fra Nordea i Oslo. Foto:

Det er en økonomisk pine af de større for Danmark, at den norske krone i øjeblikket rasler ned i kurs og pt. ligger på det laveste niveau i flere år kun lidt over den svenske.

Den norske krone rasler ned i pris med en sådan fart, at den nu er tæt på at blive lige så billig som den svenske krone. Falder den norske krone bare tre procent mere, vil den for første gang i hele 23 år komme til at koste mindre end én svensk krone.

Det er kun 0,81 danske kroner, der lige for tiden betales for én norsk krone, mens den svenske møntfod kan købes på valutamarkedet for 0,79 danske kroner.

I forhold til begyndelsen af 2013, da den norske krone kostede 1,02 danske kroner, er der tale om en nærmest vild og voldsom nedtur på 21 procent.

19BUSDirektoer-for-Bolia-La.jpg

En så markant rutsjetur er en klar ulempe for Danmark. Det gør nemlig danske varer og serviceydelser dyrere i Norge, lige som færre nordmænd fristes til at besøge Danmark for at købe stort ind eller holde ferie.

Derimod kan alle de mange danskere, som hvert år tager på enten en ski-, vandre-, eller fiskeferie i det naturrige Norge, glæde sig. De får rejsen lidt billigere og kan flotte sig lidt mere på restauranter og i butikker i Norge uden at blive ruineret.

Olieprisen presser nordmændene

Der er flere grunde til, at den norske krone på det seneste er blevet nærmest ekstremt svag, fremhæver chefanalytiker Erik Bruce fra Nordea i Oslo:

»Men det er først og fremmest den lave oliepris, som presser den norske krone.«

norske kroner

Han tilføjer, at det er svært at snakke om »et normalt og naturligt niveau« for den norske krone. Men lige nu er kronen omkring ti procent lavere end gennemsnittet for en meget lang årrække.

»Men den norske krone kan godt blive endnu svagere, hvis prisen på olie fortsætter med at falde. Det er også sandsynligt, at Norges Bank sætter renten ned senere på året,« siger Erik Bruce.

Den norske centralbank, Norges Bank, sænkede renten i december sidste år og igen juni, så den nu er på 1,0 procent. Det er pænt højere end både herhjemme, i Sverige og hos Den Europæiske Centralbank (ECB), hvor renterne på indlån i alle tilfælde er under nul og dermed negative, så bankerne skal betale for at have penge placeret i disse tre centralbanker.

Landsholdet træner i dag i Oslo. Norske flag overalt på stadion.

Stabiliserer prisen på olie sig omkring 55 dollar per tønde, hvilket er en del over det aktuelle niveau på 48,5 dollar per tønde, så vurderer Erik Bruce dog, at det vil styrke den norske krone. Men de lave oliepriser er godt i gang med at svække den norske økonomi, som for tiden oplever noget så usædvanligt som stigende arbejdsløshed og en aftagende lønstigning.

Det er nye tider for den ellers så robuste fjeld- og olieøkonomi, som i mange år levede godt og højt på høje oliepriser. Væksten i norsk økonomi ventes i år at blive omkring 1,5 procent – nogenlunde det samme som herhjemme.

Danmark har gennem mange år netto tjent ti milliarder kroner eller mere endnu på at handle med Norge. Det skyldes, at vores eksport af især møbler, medicinalvarer, fødevarer og meget andet har ligget pænt højere end importen.

Norge er da også Danmarks fjerdevigtigste eksportmarked, kun overgået af Tyskland, Sverige og Storbritannien.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen