Berlingske Business

Nationalbanken klar med indgreb mod minusrenter

nationalbnakenmøde
Pressemøde med Lars Rohde, Per Callesen og Hugo Frey Jensen i Nationalbanken d. 18. marts 2015. Kvartalsoversigt efter kroneangreb. Foto:

Du behøver måske alligevel ikke at gemme pengene under hovedpuden for at undgå minusrenter i banken.

Bankerne har i den senere tid været under massivt pres for at indføre minusrenter på indlån. Flere har

allerede indført det for erhvervskunder, mens de har været mere tøvende i forhold til privatkunderne. Men nu kaster Nationalbanken en redningskrans ud til bankerne.

For det kan være en svær kamel at få kunderne til at sluge, at de skal betale for at have plus på kontoen. Og flere privatøkonomiske eksperter har da også advaret om, at det kan føre til massiv kundeflugt for de banker, der tager første skridt.

Presset på bankerne skyldes, at Nationalbanken i kampen om at svække kronekursen har sænket renten på indskudsbeviser hele fire gange i løbet af januar og februar, så den nu er nede i minus 0,75 pct. Det betyder, at bankerne skal betale for at have penge placeret i Nationalbanken. Og hvis de ikke kan sende regningen videre til kunderne, er det selvsagt en dårlig forretning for dem at have for store indlån.

Redningskransen består i, at Nationalbanken hæver den såkaldte folioramme fra 37 mia. kr. til 145 mia. kr. Foliorammen angiver, hvor meget de danske banker kan placere i Nationalbanken til en rente på nul frem for minus 0,75 pct.  - altså en form for renteforhøjelse.

"Det er en glædelig nyhed for de fleste danske banker - som grundet Nationalbankens rekordstore interventioner i januar og februar - har haft historisk store beløb placeret i indskudsbeviser til en rente på minus 0,75 procent," skriver Peter Bojsen Jakobsen, makroøkonom i Sydbank, i en kommentar.

Helt konkret betyder det, at omkring 108 mia. kr. nu kan flyttes fra en negativ rente til nulrente, hvilket kan give en årlig rentebesparelse til bankerne og realkreditinstitutterne på i omegnen af 800 mio. kr. Det skriver Tore Stramer, chefanalytiker i Nykredit Markets, i en kommentar.

"Det har en betydning for bankernes almindelig forretningsmodel, da de negative renter har givet et pres for at indføre negative indlånsrenter over for bankernes egne kunder. Ved at øge foliorammen reduceres det pres nu," skriver han.

Dog er det kun de større banker, der har fået deres folioramme forøget. Men ifølge Tore Stramer vil det få andelen af den samlede sektorlikviditet, der bliver udsat for negative renter, til at falde fra 92 pct. til 64 pct.

Peter Bojsen Jakobsen peger på, at der kan være flere årsager til Nationalbankens indgreb.

"Den officielle melding er, at Nationalbanken ikke mener, at en højere folioramme på nuværende tidspunkt vil påvirke pengemarkedsrenterne, og dermed får den højere folioramme ikke nogen konsekvens for kronekursen," skriver han.

Et andet bud fra makroøkonomen er, at det giver Nationalbanken større handlefrihed til sætte renten endnu længere ned, så man kan holde renten lav uden at presse de danske banker alt for hårdt.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen