Berlingske Business

Nationalbanken advarer banker mod overdreven pengejagt

aaa
Foto:

De danske banker er for opsatte på at tjene flere penge. Det får Nationalbanken til at råbe vagt i gevær.

De danske banker bør tænke mindre på at tjene penge og mere på ikke at gentage de fejl, der ledte til finanskrisen og den bølge af bankkrak, der fulgte.

Det skriver Nationalbanken i en opsang til sektoren i sin rapport Finansiel Stabilitet 1. Halvår.

- De systemiske kreditinstitutter fik i 2015 det højeste overskud siden finanskrisen. Fremgangen i indtjeningen var løftet af et stort fald i nedskrivninger på udlån og garantier i forhold til året før, skriver Nationalbanken.

Men det er ikke nok for bankerne, skriver Nationalbanken. Flere banker har en målsætning om, at egenkapitalen skal forrentes med 12,5 procent. Men i en verden med lave renter er det svært, og det kan lede til, at bankerne tager unødvendige risici.

08BUSJohannes-Raaballe-1653.jpg

- Det kan ske gennem mere risikable udlån eller ved at mindske egenkapitalen i forhold til eksponeringerne. Kreditinstitutterne bør nøje overveje, om deres afkastmål fuldt ud harmonerer med en fornuftig risikotagning, skriver Nationalbanken i rapporten.

Nationalbankdirektør Lars Rohde påtaler selv i en pressemeddelelse problematikken og advarer mod, at bankerne lader sig presse af sine aktionærer til at give store afkast.

- Siden finanskrisen er bankerne blevet mere sikre. Det skal vi holde fast i fremadrettet. Hvis man som investor ønsker en risikofyldt investering, bør man vælge noget andet at investere i end en bankaktie, skriver Lars Rohde.

Rohde

Rapporten omtaler som et af problemerne og de mulige risikofaktorer, at udlån til erhvervsejendomme igen er voldsomt.

- Kreditinstitutterne har store udlån til erhvervsejendomme, hvor en betydelig del af udlånet er til svagt kapitaliserede erhvervsejendomsselskaber.

- Dette i kombination med volatile priser på erhvervsejendomme betyder, at der kan være en stor risiko på at yde lån til denne sektor, skriver Banken.

Nationalbanken skriver, at der er udlånt 641 milliarder kroner fra realkreditinstitutter og 110 milliarder kroner fra pengeinstitutter til erhvervsejendomme.

Jyske Bank får overskud på knap halv milliard

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen