Berlingske Business

Nationalbankchef: Dansk økonomi befinder sig i en slags guldlok-scenarie

Nationalbankens pressemøde om dansk økonomi
Lars Rohde ved Nationalbankens pressemøde om dansk økonomi onsdag den 14 marts 2018 Foto:

Dansk økonomi befinder sig et godt sted. Forbrugerpriserne stiger gradvist, men på et lavt niveau i historisk sammenhæng, så der er på nuværende tidspunkt ikke behov for en kraftig opstramning i den økonomiske politik.

Det vurderer Lars Rohde, der er direktør i Danmarks Nationalbank.

- På mange leder og kanter befinder dansk økonomi sig i en slags guldlok-scenarie.

- Så længe vækstforløbet foregår i et roligt tempo, uden at der opbygges ubalancer, så er der ikke behov for en kraftig opstramning i den økonomiske politik, siger Lars Rohde på Nationalbankens pressemøde onsdag.

Nationalbanken vurderer, at Danmark er på vej i en moderat højkonjunktur, og vækstskønnet er blevet opjusteret. Banken venter nu, at den danske økonomi vil vokse med 1,9 pct. i 2018 mod den tidligere forventning om en vækst på 1,8 pct.

Men de høje vækstrater vil ikke fortsætte for evigt.

- Når højkonjunkturen indfinder sig, vil ressourcerne blive gradvist mere knappe, og derfor vil kapaciteten gradvist blive mere begrænset, og det vil give lavere vækstrater, siger Lars Rohde.

Nationalbankdirektøren vurderer, at en øget kapacitetsudnyttelse i økonomien kan løfte væksten i lønninger og priser gradvist.

I 2018 venter Nationalbanken en stigning i forbrugerpriserne på 0,7 pct.

Der er dog ifølge Lars Rohde også risici, der kan have betydning for dansk økonomi.

Efterspørgselsvæksten, som direktøren kalder en opadgående risiko, kan stige forholdsvist kraftigt. Han vurderer, at hvis produktionskapaciteten i økonomien ikke kan følge efterspørgslen, kan det give et pres.

lars r.

Uden for landets grænser kan den øgede risiko for handelsprotektionisme også have indflydelse på dansk økonomi, vurderer Lars Rohde og tilføjer, at blandt andet skattereformen i USA tyder på, at den amerikanske økonomiske politik bliver procyklisk.

Han vurderer, at underskuddet på de offentlige finanser i USA og den procykliske politik kan give udsigt til, at renterne stiger kraftigere og mere pludseligt.

 

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen