Berlingske Business

Minister klar til tjek af taxameter og SU

Minister Morten Østergaard møder en demo og taler på Panum,
Minister for forskning, innovation og videregående uddannelser Morten Østergaard taler med de studerende på Panum Instituttet i København torsdag 5. december 2013 Foto:

Uddannelsesministeren afviser allerede nu at følge Produktivitetskommissionens anbefalinger om at ændre på SU-reglerne eller indføre brugerbetaling på uddannelser for at få studerende til at vælge mere rentable studier.

»Det er en bekymrende diagnose.«

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) anerkender Produktivitetskommissionens endog meget hårde kritik af det danske uddannelsessystem og ikke mindst de videregående uddannelser.

Men »på den anden side« er det ifølge ministeren »muligt at gøre noget ved det«.

Kommissionen er bl.a. fortaler for, at der bliver gjort op med det, kommissionsformand Peter Birch Sørensen kalder »verdens mest generøse studiestøtte«, ligesom den efterlyser ændringer af det såkaldte taxametersystem.

»De mange anbefalinger giver anledning til overvejelse,« siger Morten Østergaard.

kua

Han afviser dog allerede nu at indføre brugerbetaling på uddannelser eller differentieret SU for på den måde at få unge til at vælge uddannelser, der efterfølgende fører til arbejde og dermed produktivitet i samfundet.

»Når det kommer til spørgsmålet om betaling for uddannelser eller store omlægninger af SU-systemet, så er det min opfattelse, at vi ikke skal gå på kompromis med, at uddannelse er for alle herhjemme. Det må ikke være pengepungens størrelse, der afgør, om man kan få en uddannelse,« siger han.

Han erkender, at det nuværende taxametersystem »giver udfordringer«.Men vil du give kommissionen ret i, at der skal gøres noget ved det?»Jeg vil konstatere, at vi nu har fået at vide, at vores taxametersystem ikke fremmer kvaliteten. Vi kommer til at se ændringer af systemet, men hvordan kan jeg ikke sige,« lyder det fra Morten Østergaard.

kua

Han henviser til, at regeringen for nylig nedsatte et kvalitetsudvalg, der skal kulegrave kvaliteten af de videregående uddannelser og bl.a. se nærmere på taxametersystemet.

Morten Østergaard forventer, at de politiske drøftelser om forbedringer af de videregående uddannelser »bliver indledt i indeværende folketingsår«, ligesom kvalitetsudvalget kommer med sine anbefalinger til marts. Han tilføjer, at bl.a. Produktivitetskommissionens anbefalinger vil danne grundlag for forhandlingerne.

»Vi skal i gang. Problemets omfang er så stort, at det ikke er noget, vi kan gøre ad åre,« siger Morten Østergaard.Kunne regeringen ikke have gjort mere, end den har gjort?»Vi arbejder intenst med at gøre noget ved uddannelserne. Vi har bl.a. reformeret de pædagogiske uddannelser, vi har finansieret det øgede optag krone for krone, vi har nedsat kvalitetsudvalget, og vi har fra starten meldt ud, at vi ser det at satse på uddannelse som en vej ud af krisen,« siger han:

»Jeg har netop nedsat kvalitetsudvalget, fordi jeg mente, der var udfordringer med kvaliteten og relevansen af nogle af vores uddannelser.«

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen