Berlingske Business

Metro-arbejdere får syv millioner kroner efter lønfusk

Metrodom Metro 3F rejser historisk krav mod metrofirma på 47 mi
»Medarbejderne har modtaget en løn, som ligger væsentligt under mindstesatsen, og har arbejdet i langt flere timer, end de har fået løn for,« står der i opmandens afgørelse i voldgiftssagen. Foto:

40 metroarbejdere har krav på millioner i efterbetalt løn fra metrofirma. Men firmaet er gået konkurs.

København. Omkring 40 rumænske og portugisiske arbejdere vil med snart fire års forsinkelse forhåbentlig få syv millioner kroner i løn, som de blev snydt for.

Det skete, mens de arbejdede på metrobyggeriet for det portugisiske betonfirma Cinterex. Det skriver Fagbladet 3F.

En voldgiftsret har afgjort, at Cinterex "bevidst, groft og systematisk" har tilsidesat overenskomsten og underbetalt sine medarbejdere i løbet af 2013.

Her blev de ansatte bedt om at arbejde for ned til 45 kroner i timen og på alle tidspunkter af døgnet.

»Medarbejderne har modtaget en løn, som ligger væsentligt under mindstesatsen, og har arbejdet i langt flere timer, end de har fået løn for,« står der i opmandens afgørelse i voldgiftssagen.

Onsdag - metrobyggeri

Ifølge afgørelsen har de tidligere ansatte krav på 7.044.427 kroner tilsammen.

I fagforeningen 3F BJMF, som har ført sagen på vegne af de udenlandske arbejdere, er man tilfreds med, at der er kommet en afklaring efter næsten fire års ventetid.

»De her folk har ventet på en afgørelse alt for længe. Så det er fantastisk, at vi har fået medhold,« siger Elo Hansen fra BJMF, som har fulgt voldgiftssagen.

»Nu står der sort på hvidt, at virksomheden ikke på noget tidspunkt reelt har forsøgt at overholde overenskomsten.«

Den danske afdeling af Cinterex gik konkurs, kort tid efter at svindlen blev afsløret.

Nye fund ændrer Københavns historie

Dengang lovede projektets bygherre - Copenhagen Metro Team (CMT) - at arbejderne nok skulle få deres penge ved afslutningen af den fagretlige sag på trods af firmaets konkurs.

Dermed ville bygherren leve op til kravet om kædeansvar.

Ender Copenhagen Metro Team med at betale de tidligere ansattes manglende løn, vil det være første gang i dansk anlægshistorie, at en hovedentreprenør hæfter for en underentreprenørs svindel.

Hos Copenhagen Metro Team vil man ikke endegyldigt love, at medarbejderne får det fulde beløb på syv millioner dækket af hovedentreprenøren.

Vicedirektør Sigurd Nissen-Petersen går dog så langt som at sige, at han tror på, at fagforeningen og entreprenøren kan blive enige.

»Nu er der faldet en afgørelse i sagen mod Cinterex efter mange år, og vi kan se, at der er nogle medarbejdere, der tilsyneladende ikke har fået de penge, de skulle have. Og det forsøger vi nu at rette op på,« siger Sigurd Nissen-Petersen.

Metrobyggeri Aksel M

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen