Berlingske Business

Merkel: ECB-planen kan ikke stå alene

pix-DAVOS-MEETING/
Tysklands kansler Angela Merkel slår fast, at ECBs obligationskøb ikke kan gøre det alene. Der skal flere strukturelle reformer til for at redde eurozonens økonomi. Foto:

I kølvandet på den historiske plan fra ECB fastslår den tyske kansler Angela Merkel fra årsmødet i World Economic Forum, at ECB-chef Mario Draghis markante initiativer skal bakkes op af fortsatte reformer for at styrke Europas konkurrenceevne.

»Vi skal fortsat lave strukturreformer.«

Det budskab blev slået fast af den tyske kansler Angela Merkel, som torsdag eftermiddag ved årsmødet i World Economic Forum (WEF) i Davos talte til forsamlingen af politiske ledere og erhvervschefer fra hele verden – samtidig med at chefen for Den Europæiske Centralbank (ECB), Mario Draghi, udrullede sin historiske plan, der skal kickstarte væksten i Europa.

Angela Merkel er ofte blevet kritiseret for at have fastholdt et hårdt økonomisk regimente i Europa, men i sin tale fastslog hun, at den kontante linje havde været nødvendig, eftersom gældsætning og statsunderskud i en række europæiske lande var ved at udløse en regulær tillidskrise.

Hvilket ville have ført til højere renter og endnu større gældsproblemer.

»Det var et spørgsmål om tillid,« sagde kansleren til deltagerne i WEF-årsmødet. Men hun sagde samtidig – hvilket kunne tolkes som en delvis imødekommelse af den nye plan fra ECB, at der ikke findes »sort-hvide løsninger«. Hun konstaterede, at der skal bruges forskellige økonomiske instrumenter på forskellige tidspunkter og til forskellige udfordringer.

Europa er ikke igennem endnu

Den tyske kansler talte ikke imod ECB-planen, men hun gentog ad flere omgange, at den massive pengeudpumpning skal ske samtidig med, at der gennemføres flere reformer, som grundlæggende genskaber balancen og øger konkurrencekraften i Europa.

I sin tale pegede hun specifikt på reformbehovet i Italien, Frankrig og Grækenland, selv om hun roste, at landene har gennemført vigtige tiltag.

Hun fastslog, at de massive økonomiske problemer i Europa, som for få år siden truede selve eurosamarbejdet, er kommet under kontrol.

»Men vi er ikke igennem endnu,« lød det fra den tyske kansler.

Angela Merkel påpegede, at en forbedret konkurrenceevne er afgørende i forhold til at sikre det, som mange borgere i Europa efterspørger mest af alt – nemlig nye job.

»Tiden er af afgørende betydning. Hver dag med forsinkelse er en tabt dag. Vi har brug for at fremme vækst og skabe varige arbejdspladser,« sagde Angela Merkel og understregede, at det skal være højtkvalificerede job.

Hun talte i den forbindelse om, at det er vigtigt, at Europa i de kommende år arbejder aktivt på at gøre det indre marked mere åbent og mindre reguleret. Hun talte også for det vigtige i, at der indgås frihandels-aftaler med Canada og USA, og hun talte for, at Europa skal blive førende i forhold til at skabe en åben og sikker digital økonomi.

Fasthold reformpres

Angela Merkels tale ligger i direkte forlængelse af flere af de meldinger, som er kommet fra WEF i løbet af det seneste døgn.

Linjen i budskaberne har været, at Europa har brug for kvantitative lempelser – som Mario Draghi gennemfører – men samtidig fastslår erhvervsledere og økonomer, at pengepolitikken ikke alene vil kunne genskabe vækst og skaffe arbejdspladser til regionen .

»Vi er alle for kvantitative lempelser i Europa, men det er ikke nok,« lød det fra den tidligere amerikanske finansminister, Lawrence H. Summers, professor ved Harvard University i USA.

Han forudså, at planen om kvantitative lempelser sandsynligvis vil vise sig mindre effektiv i Europa end det, som tidligere er set i USA. Forklaringen er, at Europa allerede har meget lave renter, og derudover kan de europæiske banker ikke i samme omfang overføre pengemængden til den bredere økonomi.

Christine Lagarde fra Den Internationale Valutafond ( IMF) fremhævede, at der er gjort vigtige fremskridt.

Samme melding lød fra formanden Ana Botín fra den spanske storbank Santander.

»Jeg er overbevist om, at Europa kan gøre det,« sagde Ana Botín, som konstaterede, at flere europæiske lande med succes gennemfører de nødvendige strukturreformer, der øger konkurrenceevnen.

»Vi gør fremskridt,« sagde hun.

Vigtigt med langsigtet vækst

Meldingerne harmonerer ganske godt med analyserne hos de danske topledere, som er forsamlet til årsmødet i WEF, og som i de seneste dage i Berlingske har understreget, at det er uhyre vigtigt at fastholde reformpresset og arbejde målrettet for at styrke konkurrenceevnen – både på europæisk og dansk plan.

»Set fra en virksomhed som Novozymes er det vigtigt at skabe forudsætningerne for langsigtet vækst, og så er det ikke nok med kortsigtede initiativer, selv om ECBs nye plan kan være det rigtige at gøre nu,« siger koncern- chef Peder Holk Nielsen fra Novozymes.

»Det afgørende bliver at supplere ECBs plan med reformer. Det har en række lande gennemført, men der har også været lande, hvor reformiveren har været yderst begrænset,« siger han.Nordeas danske topchef, Christian Clausen, mener, at Mario Draghis plan grundlæggende er godt nyt for Europa, og at der er mulighed for, at planen i bedste fald vil kunne øge forbrugernes tillid og øge virksomhedernes lyst til at investere. Men han advarer også mod at tro, at den vil kunne stå alene, eftersom Europa fortsat skal tackle store strukturelle udfordringer i form af statsgæld, statsunderskud, aldrende befolkninger og en for svag konkurrenceevne.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen