Berlingske Business

Meget langt til normal pengepolitik

PIX-penge
Foto:

Det er et naturligt skridt i vejen tilbage til en normalisering af pengepolitikken, at Danmarks Nationalbank mandag atter er begyndt at sælge såkaldte skatkammerbeviser, men der er mange kilometer endnu, før tingenes tilstand igen kan beskrives som værende normal.

Det vurderer Jan Størup Nielsen, der er senioranalytiker i Nordea, efter at resultatet af mandagens auktion over skatkammerbeviser, som er korte obligationer med løbetid på op til et år, har resulteret i salg af beviser for 1,1 mia. kr.

Jan Størup Nielsen peger på, at det store pres på kronen, som man så i starten af året som følge af, at den schweiziske centralbank lod landets valuta flyde frit, er mindsket. Derfor kan Nationalbanken så småt begynde at arbejde sig tilbage til normalen.

- Det er et meget naturligt første skridt i forhold til at normalisere pengepolitikken. At genoptage salget af skatkammerbeviser er den nemmeste vej til at vende tilbage, siger han til Ritzau Finans.

Lars Rohde


Ved mandagens auktion blev der solgt 100 mio. kr. af papirer, der har udløb i juni, og for 1 mia. kr. papirer, der har udløb i september. Der var bud på henholdsvis 6,2 mia. kr. og 2,7 mia. kr., så det var langt fra alle investorer, der fik det, de havde lagt bud ind på.

- Problemet er, at Nationalbanken har to skatkammerbeviser, der er åbne, og 1. juni udløber det andet, så hvis de kommer forbi den dato og ikke har udstedt noget, så ville der slet ikke være skatkammerbeviser tilbage i Danmark. Det kan også være forklaringen på, hvorfor Nationalbanken igen har solgt har solgt beviser, for de vil nok gerne holde programmet ved lige, siger Jan Størup Nielsen.

Han vurderer, at næste skridt for Nationalbanken bliver igen at sælge statspapirer, som banken lukkede ned for salget af tilbage i slutningen af januar, da presset på den danske krone var nået nær sit højeste i denne omgang.

- Problemet er, at det er et noget større skridt, for hvis Nationalbanken igen vil sælge statsobligationer, så skal banken være helt sikre på, at de ikke stopper igen. Det er et stort skridt at stoppe for statsobligationer, så markedet har brug for at vide, at når man går i gang med salget, så kommer der også et udbud, siger Jan Størup Nielsen.

Nordea vurderer, at Nationalbanken allertidligst vil genoptage salget af statsobligationer på den anden side af sommerferien.
- Presset på kronen er godt nok forsvundet lige nu, men det kan sagtens vende tilbage. Hvis alt det, der sker med Grækenland, hvis det eksploderer, så vil vi formentlig se et pres på en stærkere krone igen, så derfor vil Nationalbanken nok lige afvente situationen, siger Jan Størup Nielsen.
Men selvom Nationalbanken igen skulle begynde at sælge statsobligationer, er der stadigvæk et pænt stykke tilbage endnu, før at presset på kronen helt kan afblæses som værende en risiko.

Danmarks Nationalbank på Havnegade i København.


- Det naturlige rentespænd, vi har mellem Danmark og eurozonen, er lang fra normalen. Før vi kan kalde det normalt igen, skal renteforskellen i forhold til ECB (Den Europæiske Centralbank, red.) tilbage til det, vi har set i gamle dage. Vi skal nok formentlig ind i 2017, vurderer Jan Størup Nielsen.
Han henviser til renten på indskudsbeviser herhjemme, som i øjeblikket ligger på minus 0,75, hvilket er et stykke under renten i ECB, der er på minus 0,2 pct.

Nationalbanken har nemlig, udover at stoppe for salg af statsobligationer og skatkammerbeviser, også sat renten ned flere gange og solgt rekordmange kroner i markedet for at dæmpe efterspørgslen på den danske valuta.
Presset på kronen begyndte 15. januar, hvor den schweiziske centralbank opgav at følge båndet til euro, hvilket straks styrkede den schweiziske franc markant og sendte en stor strøm af likviditet mod Danmark.

lars rohde

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen