Berlingske Business

Mario Draghi gør livet surt for Pusherstreet

ECBeuro
Overskrift
500 euro-sedlen med en værdi af knap 4.000 kroner er de kriminelles foretrukne måde at smugle penge over grænserne. Nu vil ECB sætte en stopper for det. Foto:
Skaermen
Overskrift
Sådan så det ud, da Politiet stoppede et hollandsk køretøj med store summer euro gemt under forskærmen på bilen. Foto: Politiet.
FRANCE-ECB-EURO-BANKNOTES
Overskrift
This illustration picture taken on February 12, 2016 in Paris shows several 500 Euro notes displayed in an arrangement. The European Central Bank will take a decision soon on whether to keep printing 500-euro banknotes, with the arguments for doing so becoming "less and less convincing", a top-ranking official said on February 11, 2016. / AFP / MIGUEL MEDINA Foto:
500eu
Overskrift
Sådan ser de forjættede 500 eurosedler ud. Foto:
BELGIUM OLAF
Overskrift
epa04779743 Giovanni Kessler (L), the Director-General of the European Anti-Fraud Office (OLAF) holds a press conference at the OLAF headquarters in Brussels, Belgium, 02 June 2015. The press conference was held to present the 2014 results and key activities of OLAF. EPA/JULIEN WARNAND Foto:
BELGIUM OLAF
Overskrift
Giovanni Kessler (til venstre) fra European Anti-Fraud Office (OLAF) advarede allerede for seks år siden om, at man burde afskaffe 500 euro-sedlen. Foto:

Den meget værdifulde 500 euro-seddel kan snart være historie. Sedlen er blandt andet kendt som danske narkokriminelles foretrukne møntform, når store summer skal flyttes over grænser.

Igennem længere tid havde Steffen Thaaning Steffensen og resten af Task Force Pusherstreet overvåget flere af fristadens lyssky elementer. Nogle af de kriminelle svingede en rygsæk over skulderen og begav sig fra Christianshavn ud på Nørrebro, hvor de henvendte sig til en særlig vekselerer.

Vekselereren kendte åbenbart sit klientel, for når taskerne fra Christiania ankom, så dækkede man overvågningskameraerne ude i baglokalet til. Men engang imellem var hash-sælgerne så ivrige, at de ikke nåede at mørklægge kameraerne, før taskernes indhold blev tømt på bordet i baglokalet. Masser af forskellige sedler fra en række forskellige lande kom ind, men kun én slag seddel kom ud.

penge

»Det er helt tydeligt, at det er narkopenge. Nogle vil formentlig også stinke af hash. Det er forskellige seddelstørrelser, som man går ned og veksler, og så får man et fint lille bundt, der ikke fylder ret meget,« siger Steffen Thaaning Steffensen, der politikommisær ved Københavns Politi.

»Narkogangsterne vil gerne have så store sedler som muligt, og det er 500 euroen. Der er kørt rigtig, rigtig mange penge igennem på den måde.«

GERMANY-BANKING-EARNINGS-DEUTSCHEBANK-FILES

500 euro-sedlen med er værdi af omkring 3.700 danske kroner er nemlig let at smugle rundt for de kriminelle. Men nu er det formentlig snart slut. Den europæiske centralbank har taget de første skridt til at trække kæmpesedlen tilbage netop af de grunde, som Københavns Politi kun kender alt for godt: Kriminalitet.

Logistik, logistik, logistik
Steffen Thaaning Steffensen vurderer, at der er løbet narkopenge for flere hundrede millioner kroner igennem landets vekselerer, hvor danske småsedler kommer ind, og euroens største seddel kommer ud. Og det er noget så trivielt som logistik, der har gjort 500 euro-sedlen til den foretrukne smuglervaluta.

 KPMG

Jeffrey Robinson, der er forfatter til både fiktions- og non-fiktionsbøger om økonomisk kriminalitet, har testet, hvor svært det et at transportere en million amerikanske dollar med den største seddel, som amerikanerne har til rådighed: 100 dollar-sedlen. Robinson fandt ud af, at sedlerne vil veje mellem 10-11 kilo, og stablet ville de være omkring tre meter høje, fortæller han i et foredrag på Youtube. Senere prøvede forfatteren sammen med BBC, om han kunne proppe en million pund i 50-pund sedler ned i en kuffert på bedste James Bond-vis. Det kunne han ikke. Det tog tre kufferter at få plads til en million pund, men med 500 euro-sedlerne lykkedes det med én enkelt kuffert.

Denne praksis vil ECB gøre 2,5 gange sværere ved at trække 500 euro-sedlen tilbage, så storebror fremover bliver 200 euro-sedlen. Men det har taget euro-zones svar på Nationalbanken langt tid at komme frem til denne erkendelse.

Et af de første chok kom tilbage i 2010 fra det britiske Serious Organised Crime Agency (SOCA), eller "agenturet for alvorlig, organiseret kriminalitet" på dansk. SOCA vurderede ifølge BBC, at 90 procent af alle 500 euro-sedler, der kom ind i Storbritannien, endte hos organiserede kriminelle. Efterforskerne konkludere, at der ikke var nogen troværdig og lovlig årsag til at have 500 euro-sedler i omløb i Storbritannien, så derfor forbød man britiske vekslerer at veksle til den store euro-seddel allerede i 2010.

MALAYSIA GOVERNMENT NAJIB RAZAK

Få måneder efter var SOCAs europæiske modstykke ude med en opfordring til at trække 500 euroen ud af cirkulation præcis som i Storbritannien.

»Jeg spekulerer på, om der stadig er et behov for sedler med høj værdi som for eksempel 500 euro-sedlen. Særligt når man tænker på, at disse sedler kan gøre livet for svindlere meget lettere,« sagde chefen for det europæiske antisvindel agentur, Giovanni Kessler, til Reuters.

Artiklen fortsætter under billedet
BELGIUM OLAF
Giovanni Kessler (til venstre) fra European Anti-Fraud Office (OLAF) advarede allerede for seks år siden om, at man burde afskaffe 500 euro-sedlen. Foto : JULIEN WARNAND

Valutaens Osama Bin Laden
500 euro-sedlerne går ad samme ruter som narkoen mod Nordeuropa, men i den modsatte retning. Det vil sige mod Spanien og Marokko. Danske efterforskere stoppede på et tidspunkt et hollandsk køretøj med 931.200 euro gemt under en af forskærmene på bilen. Føreren havde kurs på Spanien, og det samme har rigtig mange af eurozonens største sedler.

I 2006 igangsatte den spanske regering ifølge New York Times en undersøgelse af, hvorfor en fjerdedel af alle 500 euro-sedler blev registreret i landet, og det er også Steffen Thaaning Steffensens indtryk, at de fleste danske narkopenge ender i det sydeuropæiske land.
»For mange af pengenes vedkommende, så ender de nede i Sydspanien. Der sidder nogle narkogangstere, som pumper hash op, og ellers ender pengene i Marokko, og så bliver de omvekslet,« siger han.

Artiklen fortsætter under billedet
Skaermen
Sådan så det ud, da Politiet stoppede et hollandsk køretøj med store summer euro gemt under forskærmen på bilen. Foto: Politiet.

I gamle dage - før Euroen - skulle man veksle til pesetas i Spanien, og for hver 500 euro-seddel gik der lidt over 80.000 pesetas. Spanierne havde dog en 10.000 pesatas-seddel, men det bliver stadig til otte gange så mange sedler. På trods af, at Spanien tilsyneladende burde flyde over med 500 eurosedler, så har den store pengeseddel fået kælenavnet »Bin Laden« i Spanien - opkaldt efter den i mange år illusoriske jagt på manden bag Al Qaeda: Alle ved, at 500-sedler er derude, og hvordan de ser ud, men ingen har nogensinde set dem.

Artiklen fortsætter under billedet
500eu
Sådan ser de forjættede 500 eurosedler ud. Foto : MIGUEL MEDINA

Er den gal med kronen?
Det samme spørgsmål kan man stille sig selv om den danske tusindekroneseddel, for hvornår har man egentlig sidst set sådan en? Ifølge Nationalbankens opgørelse over sedler i cirkulation, burde chancen egentlig være ganske stor. Der er nemlig rundt regnet 34 mio. 1000 kronesedler i omløb, hvilket i antal kun overgås af 100 kronesedlen. Den samlede mængde af 1000 kronesedler repræsenterer dog en værdi, der er højere end samtlige andre, danske sedler til sammen.

Flere eksperter har tidligere vurderet, at også 1000-kronesedlen bliver brugt til kriminelle forhold, præcis som det er tilfældet fro 500 eurosedlen, men det er ikke noget, man oplever hos Task Force Pusherstreet.
»Det er ikke noget, vi ser. Når det er narkopenge, så kommer man ind med mange forskellige valutaer og veksler, og så veksler man ikke først til 1000-kroner for derefter at veksle til 500 eurosedler,« siger Steffen Thaaning Steffensen.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen