Berlingske Business

Lovforslag om konkurskarantæne møder skarp kritik

Justitsministerens lovforslag om konkurskarantæne er for vagt, vurderer flere eksperter.

Justitsminister Morten Bødskov (S) fremsætter onsdag et lovforslag om konkurskarantæne. Det sker i forsøget på at bekæmpe de såkaldte konkursryttere, som spekulerer i at bruge virksomheders konkurser til at tjene penge til sig selv.

Lovforslaget indfører nye regler, der vil betyde, at en person, som har taget del i ledelsen af en konkursramt virksomhed, og som på grund af groft uforsvarlig forretningsførelse er uegnet til at deltage i ledelsen af en erhvervsvirksomhed, fremover kan få forbud mod at drive visse former for ny erhvervsvirksomhed i en årrække.

- Det har vist sig, at tilsyneladende pæne erhvervsfolk har haft held med gang på gang at tømme virksomheder for værdier for herefter at putte pengene i egen lomme. Til skade for forbrugere, virksomheder og andre kreditorer, som ender med at stå tilbage med økonomiske tab. Det er naturligvis helt uacceptabelt. Med indførslen af konkurskarantæne får vi mulighed for at sætte effektivt ind over for de skruppelløse konkursryttere, udtaler justitsminister Morten Bødskov i en pressemeddelelse.

Men flere eksperter, som Morgenavisen Jyllands-Posten har talt med, kritiserer lovforslaget for at være for vagt. Blandt andet har regeringen besluttet, at offentligheden ikke skal have indsigt i, hvem der er idømt karantæne, da det vil stemple personen for altid, selv om karantænen kun gælder i tre år.

- Når man hemmeligholder, hvem der er i karantæne, får ordningen stort set ingen betydning i praksis. Jeg forstår ikke, at man vil beskytte folk, der driver uforsvarlig virksomhed og smider bogføringen væk på bekostning af kreditorer og forbrugere, siger Pernille Bigaard, formand for de danske insolvensadvokater, til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Hun bakkes op af formanden for Kuratorforeningen, Lars Skanvig, som ligeledes har svært ved at se, hvad et register skal forhindre, når det er en hemmelighed, hvem der er i det. Han mener derfor, at »effekten nok vil være begrænset«.

Morten Bødskov siger til avisen, at regeringen har valgt at følge anbefalingen fra et ekspertudvalg, men at man løbende vil vurdere, om der er behov for ændringer.

- Det er bestemt ikke hensigten at beskytte personer, der spekulerer i at gå konkurs. Tværtimod er formålet at skærpe indsatsen mod dem, siger justitsministeren til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Forslaget om konkurskarantæne er en del af regeringens og Enhedslistens samlede aftale om at styrke indsatsen mod økonomisk kriminalitet.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen