Berlingske Business

Løkkes udfordring: At lave reformer uden en krise

Kasper Kildegaard Sørensen
Kasper Kildegaard Sørensen, politisk journalist. Foto:

Alt tyder på, at regeringen om kort tid vil præsentere forslag til en række reformer. Håbet er, at det kan give muligheder for at sætte en offensiv dagsorden for dansk politik. Men det bliver ikke nogen nem opgave for regeringen at forklare, hvorfor der er brug for dem.

Når statsminister Lars Løkke Rasmussen inden længe tager hul på et hæsblæsende efterår i dansk politik, står han med to kolli­derende udfordringer.

Den ene er, at det økonomiske råderum, som han har at lave politik for resten af sin regeringsperiode, formentlig vil være yderst begrænset, hvis ikke han får lavet nye reformer.

Den anden er, at klimaet for så rent faktisk at lave reformer, langt fra er optimalt.

28BUSNina-Smith1-145615.jpg

Anderledes var det, da han i 2010 og 2011 som statsminister satte sig i spidsen for reformer af både efterløn og dagpenge. Efterskælvene fra finanskrisen og alle dens rædsler for dansk økonomi skabte en forståelse for, at der var brug for at træffe hårde beslutninger.

Til efteråret vil det i udgangspunktet blive sværere for regeringen at bringe Folketingets partier – og med dem formentlig også mange vælgere – ind i det alvorstunge rum, hvor vi igen skal til at snakke om store reformer og økonomisk mådehold.

Det er ellers ikke fordi, at der ikke er problemer for dansk økonomi. Den økonomiske vækst har i en årrække stået i stampe, og der er ikke udsigt til, at det kommer til at blive meget bedre i en årrække frem.

Samtidig er danskernes levetid steget mere, end man regnede med, da for ti år siden besluttede, at danskernes pensionsalder skulle stige løbende for netop at imødegå udgifterne til en stadig ældre befolkning.

24BUSStroeget-Amagertorv-16.jpg

Bl.a. derfor står også økonomi på mellemlangt sigt også over for det såkaldte hængekøjeproblem, som dækker over underskud i flere årtier på de offentlige finanser. Underskud, der står til at bryde med den danske budgetlov.

Men dansk økonomi står her og nu i en situation, hvor ledigheden faktisk er ganske lav, hvor antallet af offentligt forsørgede er faldende, og hvor boligpriserne særligt i de store byer har været voldsomt stigende.

Med andre ord får regeringen ikke det, man på Christiansborg kalder for en »brændende platform«, forærende. Derfor står regeringen foran noget af en forklaringsopgave.

Trods det tyder alt på, at den har tænkt sig at præsentere bud på en række reformer, når den i slut august præsenterer sin 2025-plan.

Billede

Et godt bud er, at regeringen bl.a. vil lægge op til en reform af SU på kandidatuddannelserne. Samtidig er det et godt bud, at regeringen vil lægge op til besparelser på beskæftigelsesindsatsen og til at forlænge den lave stigning i de offentlige ydelser.

Det store spørgsmål bliver, om regeringen lægger op til igen at kigge på danskernes tilbagetrækningsalder ved at hæve pensionsalderen tidligere end planlagt. Manøvren vil give enormt mange penge, men vil også møde betydelig politisk modstand.

Skal der i givet fald være bare nogen chance for at få Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti med på den vogn, vil det kræve et kryds med bedre muligheder for, at nedslidte kan trække sig tidligere fra arbejdsmarkedet.

FRANCE OECD FORUM

Politisk bliver efteråret afgørende for selve regeringens skæbne. Sideløbende med forhandlinger om nye reformer af større eller mindre omfang skal der findes svar på milliardstore spørgsmål om den fremtidige finansiering af den grønne omstilling og for vurderingen og beskatningen af danskernes boliger.

Alt sammen sideløbende med parlamentariske trusler fra Liberal Alliance, der insisterer på de lettelser i topskatten, som Dansk Folkeparti er imod.

Lykkes det regeringen at finde vej igennem de mange problemer, kan det bringe Venstre i offensiven og give noget fornøden medvind for den smalle regering.

Lykkes det ikke, kan dens dage meget vel være talte.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen