Berlingske Business

Ugen på forkant: Lobbyister tager fat på en gylden uge

BM
Claus Skovhus Foto:

Ugens politiske høring om hvidvask af penge er både god og nødvendig. Men vi er naive, hvis vi tror, at der ikke dukker nye sager op – for kriminalitet er et kreativt fag.

Regnskabssæsonen begynder at ebbe ud for denne gang. Nok vil der dukke et enkelt eller to kvartalsregnskaber op, men ugens fokus er et helt andet sted.

Det er lobbyisternes gyldne uge med høringer, topmøder og konferencer – om bankers indsats mod hvidvask af penge, skattefordele for erhvervsdrivende fonde, kvinders betydning i den globale økonomi, grønne job og platforms­økonomi.

»Det har været imod min natur at sætte tempoet ned« - 2

Det blå Danmark bliver fejret på Rederiforeningens årsdag, hvor forfatteren bag bøgerne Funky Business og Karaoke Capitalism, Kjell Nordström, er hovedtaleren, der vil fortæller om at blive ramt af det ultramoderne.

Det bliver med andre ord ugen, hvor beslutningstagere får flade baller, og mange vil se frem til »a damn fine cup of coffee«, som agent Cooper lærte os at sige for 25 år siden, da TV-serien Twin Peaks lagde gaderne øde: Alle ville vide, hvem der myrdede Laura Palmer.

I modsætning til Matador, der blot er renset og teknisk moderniseret, kan amerikanske seere sidst på ugen se frem til helt nye afsnit af Twin Peaks.

05BUSerhvervsstyrelsen-Be#2.jpg

Men inden vi kommer til søndag, skal vi gennem en høring om hvidvask af penge. Høringen på Christiansborg tager udgangspunkt i Berlingskes afsløringer af omfattende hvidvask gennem danske banker, efter at det er dokumenteret, at Nordea og særligt Danske Bank syste­matisk blev brugt til lyssky penge­overførsler i de baltiske lande.

Danske Bank vil på høringen fortælle, at den selv opdagede hvidvaskningen, fik smidt kunderne ud og udskiftet ledelsen, ligesom bankens afdeling for hvidvask beskæftiger flere hundrede ansatte, og at det koster banken omkring en halv milliard kroner at kontrollere, om den bliver misbrugt. Nordea vil fremlægge lignende tal og vil helt sikkert fortælle, at det ikke er i bankernes interesse at medvirke til ulovlig transport af penge, og de har en pointe, for servicering af kriminelle ikke er en holdbar forretningsmodel.

123456789

Høringen om hvidvask skal være med til at afdække, om lovgivningen er tidssvarende, og om gråzoner skal elimineres. Det er alt sammen godt og nødvendigt, men vi vil være naive, hvis vi tror, at der ikke dukker nye sager op. Kriminalitet er et kreativt fag, og det vil ugen også bære præg af.

Tirsdag vil retten i Hjørring indlede en bedragerisag mod en tidligere rengøringsboss, der er tiltalt for at have svindlet for 40 mio. kr. Han menes at have brugt fupfakturaer til at opnå banklån for kort tid efter at gå konkurs. Den tiltalte nægter sig skyldig.

Senere på ugen vil Østre Landsret i København taget stilling til, om den fallerede ejendomsmilliardær Carsten Leveau blev erklæret konkurs på et forkert grundlag.

Han stod bag et af de største krak under finanskrisen, men Carsten Leveau mener, at han gik konkurs på et forkert grundlag.

28MAGArunas-Masenas-121321.jpg

Derfor har han anlagt et civilt søgsmål, hvor han gør krav på 1,9 milliarder kr. i erstatning fra Finansiel Stabilitet, der overtog Roskilde Bank. Ifølge Leveau gik banken med til at forøge kreditterne til hans selskaber, velvidende at banken ikke var i stand til at løfte opgaven. Sagen handler ikke så meget om, hvorvidt Leveau har ret, men om han kan få medhold til at afprøve påstanden. I første omgang blev han afvist i byretten.

Leveau har forlængst forladt Danmark, og han har siden holdt lav profil, men er efter sigende i gang med nye projekter i Storbritannien.

Men ugen handler om meget andet end økonomiske fiflerier og konkurser.

Den kommer også til at handle om erhvervsdrivende fonde, der sidder tungt på erhvervslivet. I dag oprettes der ikke længere erhvervsdrivende fonde, da skattereglerne er blevet lavet om, så det ikke er attraktivt at overdrage en virksomhed til en fond.

Samråd om hvidvaskning

Fortalerne mener, at fondene har været garanter for et solidt erhvervsliv. Novo og Lundbeck er kontrolleret af en fond, A.P. Møller - Mærsk er det samme.

For familier kan fonde være en garanti for, at de kan beholde en fast tilknytning til selskabet, men mange glemmer, at familierne afgiver ejerskabet.

Finanstilsynet

De fleste tror stadig, at det er Mærsk-familien, som ejer A.P. Møller - Mærsk. Det er det ikke. Det er en fond. Familier, der træffet beslutning om at overdrage ejerskabet af en virksomhed til en fond, må acceptere, at de nu skal varetage en fonds ejerinteresser og ikke personlige interesser. Det kan være svært.

Claus Skovhus er Berlingske Business’ debatredaktør.

Bankrådgiver Nordea

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen