Berlingske Business

LO kræver pakke til de ledige

Den stigende ledighed kalder på en opkvalificeringspakke til de ledige, mener LO. Formand Harald Børsting vil både sætte ind med uddannelse og arbejdsfordeling.

Politikerne må ikke sidde på hænderne og vente på, at ledigheden kommer op på den forkerte side af 100.000.

Sådan lyder opsangen fra LO-formand Harald Børsting, der nu er klar med fagbevægelsens bud på en opkvalificeringspakke. Hensigten er at hjælpe lønmodtagerne med at bevare deres job under den økonomiske krise og hjælpe de ledige videre til et nyt.

»Vi risikerer at miste de positive gevinster, som er opnået i de senere år, hvor nogle af de svagere grupper er kommet ind på arbejdsmarkedet. Derfor er det afgørende med en opkvalificeringspakke, som kan modvirke den stigende ledighed.

Mere fleksibilitet
Jeg ved godt, at der er forskellige tolerancetærskler for, hvor høj ledigheden må være, men i fagbevægelsen finder vi ikke en ledighed på 100.000 til 120.000 acceptabel,« siger LO-formand Harald Børsting.

Han henviser til forudsigelserne, om at ledigheden vil være fordoblet ved udgangen af 2009.

LOs opkvalificeringspakke består af ti forslag. Et af de vigtigste er ønsket om mere fleksible regler for arbejdsfordeling på virksomheder med midlertidig ordrenedgang.

»Det tyder på, at der er et behov for, at reglerne om arbejdsfordeling kan bruges i mere end de nuværende 13 uger. Samtidig skal vi beskytte lønmodtagere, som kommer med i sådan en ordning. Det er urimeligt, at deres forbrug af dagpenge tæller med i regnskabet for, hvor lang tid de må få supplerende dagpenge. Nogle gange ender det alligevel med, at de bliver ledige,« siger Harald Børsting og henviser til 30-ugers reglen for supplerende dagpenge.

Først i køen
LO ønsker særlig fokus på de ufaglærte. Helt konkret bør alle uuddannede og kortuddannede udstyres med retten til at få foretaget en kompetenceafklaring inden 3. måneders sammenhængende ledighed.

»Al erfaring viser, at det er de kortuddannede, der ryger først ud og kommer sidst ind på arbejdsmarkedet igen, når ledigheden stiger. Derfor er det helt indlysende at fokusere på dem i den nuværende økonomiske krise. Det er vigtigt med en hurtig kompetenceafklaring, så vi kan få styrket opkvalificeringen af de ledige. Men vi skal også have fjernet de begrænsninger, der er på brugen af uddannelsesaktivering,« siger Harald Børsting.

LO er desuden varm fortaler for opkvalificeringsjob til mennesker, der er ramt af mere end tre måneders ledighed.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen