Berlingske Business

Livet er for kort til at bekymre sig om elregningen

25BUSelregning-143636.jpg
Erhvervskommentator Jens Chr. Hansen har vanskeligt ved at forstå forklaringen på, hvorfor han efter at have brugt for godt 70 kroner strøm skal betale en regning fra DONG Energi på over 1.000 kroner. Foto: Christian Als

KLUMME: Har du styr på, hvordan en elregning fra DONG kan vokse fra 71,33 kroner til en samlet regning på 1.041,58 kroner? For mig virker det som volapyk. Gad vide om DONG og andre eludbydere ligefrem spekulerer i det?

Forleden fik jeg et brev fra DONG Energy. Nej, det var ikke en bekræftelse på, at jeg havde købt aktier i DONG. Som erhvervsjournalist på Berlingske Business handler vi ikke personligt i danske aktier.

Næh, det var en hilsen fra DONGs kunde­afdeling med en opgørelse – og en regning – på mit elforbrug. Og nu citerer jeg første linje og sidste linje. Første linje: »Basis El – 393 kWh a 18,15 øre – 71,33 kr.« Og så sidste linje: »Betaling, i alt 1.041,58 kr.«

71,33 kroner har altså i løbet af regningens tilblivelse vokset sig stor til i alt 1.041,58 kroner. Jeg kan slet ikke regne ud, hvor mange procents stigning det er.

Jeg må sige, at disse elregninger er tæt på at være volapyk for mig som forbruger. Dykker jeg ned i posterne på regningen, kan jeg se følgende betalinger: Nettarif C skabelon, balance faktisk forbrug, systemtarif, transmissions tarif, PSO-tarif, elafgift, netabo C forbrug skabelon og så endelig momsen. Med beløb ud for hver post. Det må være russisk for særligt øvede.

Jeg kan forstå, at staten tager sin store andel i afgifter og moms. Næsten halvdelen. En reel skat. Egentlig har jeg forståelse for konkret at få at vide, hvad jeg i grunden betaler for. Men i så fald skal det være i et sprog, som jeg som forbruger forstår, og ikke i et sprog udviklet i et kundefjendsk laboratorie i DONG.

På hjemmesiden Bolius.dk kan jeg se, at der kan spares 500 kroner pr. halvår, hvis man skifter den dyreste elleverandør ud med den billigste – ved et årligt forbrug på 4.000 kWh. Mit forbrug er under det halve. Og når jeg så slår op på sammenligningsportalen for eludbydere, Elpris.dk, kan jeg konstatere, at DONG nogenlunde ligger i midten på prisbarometeret, dog en anelse til den dyre ende.

Turister lejer flere feriehuse ved de danske kyster

Med lidt høkerregning vil jeg så kunne spare et par hundrede kroner om året ved at skifte DONG ud med den absolut billigste leverandør på denne liste, nemlig Natur-Energi.

Jeg bliver dog lidt betænkelig, da jeg under Natur-Energi læser dette: »Midlertidig pris. Overgår til andet produkt.« Er det en slagvare for at få mig ind i butikken, hvorefter prisen sættes op, når jeg ikke længere interesserer mig for min elregning? Jeg ved det ikke.

Jeg er ikke i tvivl om, at DONG juridisk set har deres på det tørre, og at statsafgifterne er beregnet, som de nu skal beregnes. Men ærligt talt, livet er for kort til »elindsigt« og til at bekymre sig om posterne på elregningen?

16BUSEnergibesparel-2.jpg

Derfor slår jeg op i banen, betaler min regning og dropper stjernetydningen af forskellen på Systemtarif og Transmissions nettarif. For i stedet at kaste min energi og nysgerrighed over nogle meget større poster i mit privatforbrug, som bør under kærlig behandling, og hvor jeg givetvis kan spare ganske meget. Eksempelvis finansielle ydelser.

Og okay, det er en helt anden boldgade, og emnet må ligge til en fremtidig privatøkonomi­klumme. Jeg har lige solgt mit sommerhus for at købe et andet sommerhus. Her taler vi om helt andre beløb, der måske eller måske ikke kan spares. Lidt af en jungle at finde rundt i. Man må prioritere.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen