Berlingske Business

Lindø-lukning rammer værftets små leverandører

Underentreprenører har 700 ansatte i gang på det fynske værft. De 140 underleverandører af skibskomponenter har derimod forlængst taget højde for, at skibe i dag bygges i Fjernøsten.

Beslutningen om at indstille bygningen af nye skibe på Lindø vil gå hårdt ud over de underentreprenører, som værftet benytter og som er direkte involveret i skibsbygningen til daglig.

Derimod har de 140 danske virksomheder, der producerer komponenter, overvågningsudstyr, redningsudstyr og en lang andre dele til skibe for længst indstillet sig på, at nye skibe i dag fortrinsvis bygges i Fjernøsten.

Blandt de underentreprenører, der har deres daglige gang på værftet, er YIT i Fredericia en af de største. YIT har 200 elektrikere i gang med forskellige eltekniske installationer.

- Vi undersøger i øjeblikket konsekvenserne for os. Vi håber, at der stadigvæk vil være arbejde at udføre i forbindelse med de planer, som Mærsk har for Lindø-området, siger marketingdirektør Søren Davidsen fra YIT.

En anden underleverandør er Persolit i Munkebo, der har 40 mand beskæftiget på langtidskontrakt med værftet. Persolit er specialister i brand-, komfort-, kondens- og støjisolering.

Det vurderes overfor Berlingske, at der er godt 700 ansatte hos underentreprenører, som opererer direkte på Lindø.

Læs også: Familiens mand - Portræt af Lars-Erik Brenøe, der skal stå for lukningen af Lindøværftet

Hjemmemarked væk

Adm. direktør Kim Koldskov fra APV i Kolding, som er formand for de 140 komponentleverandører i marinesektionen i Dansk Eksportforening, beklager, at værftets nybygningssektion afvikles.

- Vi mister det meste af vores hjemmemarked ,og det er trist. Men det betyder knapt så meget, som det ville have gjort for 10-15 år siden. Danske komponentleverandører har i dag en god afsætning hos asiatiske værfter. Det betyder mere for os, at danske rederier fortsat trives og kender vore produkter, siger Kim Koldskov, hvis firma leverer procesteknologi til nye skibe.

Danske underleverandører har haft et tæt samarbejde med Lindøværftet om produktudvikling af containerskibe og bulkcarrieres, der har givet rederiet A.P. Møller en konkurrence-mæssig fordel. Det samarbejde forventer Kim Koldskov vil forsætte – nu blot i rederiets eget regi.

Læs også: Familiens mand - Portræt af Lars-Erik Brenøe, der skal stå for lukningen af Lindøværftet

Flere ramt

Det anslås, at godt to tredjedele af materialerne til et moderne containerskib til 100 mio. dollars, er underleverancer.

Normalt har man sagt, at for hver skibsværftsarbejder, der er beskæftiget i Danmark, er yderligere en medarbejder beskæftiget i underleverandør-industrien herhjemme.

- Det er ikke helt sikkert, at den formel holder i dag, hvor store del af værftsindustrien er flyttet ud.Men under alle omstændigheder vil underleverandør-leddet også mærke, at man nu indstiller nybygningen af skibe på Lindø, siger Thorkild Kristensen, direktør i Danske Maritime, der tidligere hed Skibværftsforeningen.

Læs også: Familiens mand - Portræt af Lars-Erik Brenøe, der skal stå for lukningen af Lindøværftet

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen