Berlingske Business

Ledigheden stiger atter til over 200.000

Nu har over 16.000 mistet dagpengene i år
Foto:

Efter fire kvartaler med faldende ledighed var der i tredje kvartal igen flere arbejdsløse. Ledigheden steg således med 10.000 fra andet til tredje kvartal.

Det danske arbejdsmarked fortsat ligger underdrejet. Ifølge den nye arbejdskraftundersøgelse, som Danmarks Statistik har offentliggjort onsdag, er den sæsonkorrigerede ledighed steget med 10.000 personer fra andet til tredje kvartal, så der nu er 207.000 ledige herhjemme. Det svarer til 7,3 pct. af arbejdsstyrken.

Den stigende arbejdsløshed blev samtidig fulgt af et fald i beskæftigelsen på 8.000, fremgår det af tallene.

"De svage tal fra arbejdsmarkedet kommer paradoksalt nok samtidig med, at dansk økonomi langsomt men sikkert ved at kæmpe sig ud af de seneste års periode med nulvækst. Vi forventer, at denne udvikling vil få yderligere momentum ind i 2014 og dermed sikre, at dansk økonomi til næste år vil vokse med knap 1,5 pct. Trods udsigterne til øget aktivitet så kan der gå relativt lang tid inden det udløser en vending i beskæftigelsen," lyder det i en kommentar fra senioranalytiker Jan Størup Nielsen fra Nordea.

betalersig_Business

Cheføkonom i arbejdernes Landsbank, Lone Kjærgaard, noterer sig også, at ledighedskurven nu er knækket den forkerte vej. Men hun maner til besindighed.

"Vi forventer ikke, at der kommer til at gå meget lang tid, før vi atter kan glæde os over ledighedstal på under 200.000. På det seneste har økonomien vist tegn på mere vitalitet. Arbejdsmarkedet reagerer dog som regel ret langsomt på en bedre økonomisk situation. Vi ser derfor ikke dagens stigning som starten på en ny, længerevarende stigning i ledigheden. Fortsætter dansk økonomi den igangværende fremgang  - både hvad angår tillidsbarometre og boligmarked - og holder de internationale prognoser stik, bør det gradvist kunne nedbringe ledigheden i løbet af 2014," lyder hendes kommentar

Cheføkonom i danske Bank, Steen Bocian, finder ikke alene de nye tal i arbejdskraftundersøgelsen for bekymrende. Han er også overrasket over at de går stik imod de seneste tal for lønmodtagerbeskæftigelsen.

Danskernes privatforbrug er nedadgående.


"Tal for lønmodtagerbeskæftigelsen i 3. kvartal viste nemlig det modsatte. Lønmodtagerbeskæftigelsen steg nemlig - men ifølge arbejdskraftsundersøgelsen faldt den samlede beskæftigelse med 8.000 personer fra 2. til 3. kvartal. Når statistikkerne på den måde peger i hver deres retning, så er det vanskeligt at komme med alt for håndfaste konklusioner, og det vil derfor blive interessant at følge nøgletalsudviklingen mht. arbejdsmarkedet over de kommende måneder og kvartaler. Vores fornemmelse er nok, at AKU statistikken tegner et for dystert billede af den aktuelle situation på arbejdsmarkedet," skriver Steen Bocian i sin kommentar.

Ledigheden - ifølge arbejdskraftundersøgelsen - bundede i 2008 på niveauet 93.000 personer og toppede omkring 228.000 i forsommeren sidste år.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen