Berlingske Business

Lars Rohde klar til økonomisk linedans

Lars Rohde
th.

Fra i morgen er Lars Rohde Nationalbankens øverste chef og kronens vogter. Han har brugt tiden til at forberede sig på alle scenarier, der kan ryste landets finansielle stabilitet.

Når Lars Rohde i morgen tiltræder som ny direktør for Danmarks Nationalbank, har han brugt den seneste tid på at tænke i beredskabsplaner.

»En almen menneskelig erfaring er vel, at hvis du bliver udsat for noget, som du ikke har kunnet forestille dig, så bliver du som rådyret, der bliver fanget af det lange lys, paralyseret. Og det er det farligste, man både som organisation og menneske kan komme ud i. Så de scenarier samler jeg spørgsmål til, så vi forhåbentlig kan være operative over en bred flanke, hvis det uventede rammer os,« siger Lars Rohde.

For ham er et af de store spørgsmål, hvad det gør ved prisen på aktiver, når renten i en lang række lande har været nul i en længere periode. Kommer vi til at opbygge en ny boble, fordi nulrente på statsobligationer gør det attraktivt at investere i risikofyldte aktiver som aktier, fast ejendom, råstoffer eller ædelmetaller, spørger den nye nationalbankdirektør i et interview med Berlingske Business Magasin.

En anden frygt for ham er japanske tilstande, hvor kreditgivningen de seneste 20 år er gået i stå, ligesom han også frygter ustabil inflation.

Kronens vogter

Lars Rohde tiltræder som kronens vogter i en historisk vanskelig økonomisk periode med sårbare økonomier i Europa, et Japan, der stadig har en statsgæld på 200 procent og et USA med tårnhøj statsgæld og galoperende betalingsbalanceunderskud.

»Det er ikke verdens nemmeste landskab at drive pengepolitik i. Jeg har en fornemmelse af, at vi går på en tynd line, og det skal jeg være forberedt på,« siger han:

»Det er ikke nok at tænke sandsynlige hændelser igennem, men man skal også tænke ud af boksen og tvinge sig selv til at tænke de usandsynlige scenarier igennem og stille spørgsmålet »what if?«.«

Som Lars Rohde siger: »Da vi stod i 1980erne med en rente på 20 procent ved køb af hus, så var den statistiske sandsynlighed for at få en statsobligation på én procent lig et nul komma nul med rigtige mange nuller og et et-tal i enden.«

De to økonomiprofessorer Bo Sandemann Rasmussen og Torben M. Andersen, begge fra Aarhus Universitet, opfatter beredskabsplanerne som et signal om, at Lars Rohde tager usikkerheden alvorligt og er klar til at reagere, hvis landets finansielle stabilitet igen trues. Og det er positivt, påpeger begge.

»Selv om det ikke er aktuelt med pres på kronen, så er det vigtigt, at han er forberedt. Det er også noget af det, Nationalbanken er blevet kritiseret for i forbindelse med finanskrisen: At de ikke tænkte nok ud af boksen og derfor ikke var forberedt på hændelser, som var anderledes end det, man umiddelbart kunne se ud af forruden,« siger tidligere overvismand Torben M. Andersen, der finder det klogt at holde et vågent øje med, om nulrentemiljøet kan skabe grobund for den næste krise.

»Det er ukortlagt territorium, som vi ikke har store erfaringer med.«

Bo Sandemann Rasmussen understreger, at han ikke ser overhængende faresignaler, der bør holde den nye nationalbankdirektør vågen om natten af bekymring. Han peger på, at en stor valutabeholdning, en meget lav rente og politisk reformvillighed er med til at gøre livet lettere for Lars Rohde.

»Hvis der var en anden underliggende udvikling i gang uden reformer, så kunne han som nationalbankdirektør være bekymret for et fremtidigt pres, fordi udlandet ikke troede på, at vi ville kunne klare vores egen økonomi uden at forlade fastkurspolitikken. Hans job afhænger af, hvor gode politikerne er til at føre almindelig økonomisk politik, og der er han godt stillet, som det ser ud nu,« siger han.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen