Berlingske Business

Kvinder, disruption og gamle sange

Folkemødet2016
Politikere går catwalk for pelsfirmaet Kopenhagen Fur på Folkemødet 2016 torsdag den 16. juni 2016. Foto:

Arbejdskraft, vækst, brexit og den evig truende disruption har været blandt de emner, erhvervslivet har diskuteret på Folkemødet. Men hvor var de kontroversielle sager, som optager danskerne?

Det var vel noget nær folkemødet i sin essens, da spørgsmålene blevet givet fri til tilhørerne under en debat i Landbrug & Fødevarers pompøse telt fredag eftermiddag.

Forinden havde topcheferne i fem af landets allerstørste virksomheder - Niels B. Christiansen (CEO, Danfoss), Jais Valeur (CEO, Danish Crown), Kristian Hundebøll (CEO, DLG), Peder Holk Nielsen (CEO, Novozymes), Mads Nipper (CEO, Grundfos) - under overskriften "Har Danmark talent nok?" i en halv time diskuteret de mest presserende udfordringer set fra deres stol.

Her sparkede Jais Valeur i øvrigt ind med det vel nok mest muntre indslag, da han nøgternt konstaterede, at det var nemmere at rekruttere arbejdskraft fra Spanien og Sydeuropa end København, når der skulle ansættes nye folk til slagterierne i Jylland.

16BUSFolkem-194246.jpg

Men da tilhørerne fik lov at spørge løs, forduftede snakken om arbejdskraft, vækst og uddannelse - i stedet ville de to første spørgere - begge kvinder - høre om kvindekvoter, kvinder i ledelsen, og det blev bemærket, at det sjovt nok var fem mandlige, der stod på scenen. Ved et folkemøde bestemmer man ikke altid selv dagsordenen. Heller ikke som direktør i en stor virksomhed.

Andetsteds - i Finansteltet - forsøgte fem paneldeltagere tidligere fredag at gøre tilhørerne kloge på, hvem der mon bestemmer fremtiden i den finansielle sektor. Er der en digital disruption på vej, der vil vælte de gamle institutioner?

Asger Trier Bing og Ken Willum Clausen, stifterne af henholdsvis Lendino og Solar Way, spillede rollen som de nye udfordrere,  og over for dem stod repræsentanter fra Finansforbundet og Finanstilsynet. Midt i det hele tronede Lars Seier Christensen, der er mæcen for flere af de såkaldte fintech virksomheder.

Billede

Selvom hele panelet anerkendte, at tingene går stærkt i øjeblikket, og at digitaliseringen vil ændre vores forhold til banken, så var der alligevel en udpræget forsigtighed, da debatten blev lukket med en øvelse ud i spådom: Ville en ny, stor spiller have trængt sig ind i top 10 på udlånsmarkedet i løbet af de næste fem år? Nej, lød det enstemmigt. Disruption? Not really.

Disruption kunne Niels Duedahl dog mærke på sin krop og forretning, lod han vide i en debat om en af erhvervslivets helt gamle sange; topskatten. Det var Dansk Industri, der var arrangør på debatten, der foruden SE-direktøren blandt andet talte skatteminister Karsten Lauritzen (V), Anders Samuelsen (LA) og Jeppe Bruus (S).

Hos SE konkurrerer man nemlig ikke kun med TDC, men i disse digitale tider også med Netflix i Californien, og så er topskatten altså et problem, meddelte Duedahl politikerne.

"I Californien får du høj sol, et skattetryk på 21 procent og en convertible at køre i. I Danmark får du regn 300 dage om året, et skattetryk på over 50 procent og en lille Citroën C1," bemærkede han og lod pointen hvile subtilt: Danmark taber kampen om de klogeste hoveder.

Anders Samuelsen er ikke overraskende stadig "stålsat" på at komme de udfordringer til livs ved at sænke topskatten, mens skatteminister Karsten Lauritzen forsigtigt udstak samme målsætning men med det »aber dabei«, at den kedelige virkelighed i et demokrati jo er, at der skal samles et flertal. Og det ville man i øvrigt ikke få med hjælp fra Socialdemokraterne, lød den klare besked fra Jeppe Bruus, hvis nogen skulle være i tvivl.

til bm f Bylinefoto2011

Mens erhvervslivet på årets Folkemøde på Bornholm gerne ville sætte fokus på rammevilkår, rekruttering og disruption, så glimrede en række af årets mest kontroversielle sager ved deres fravær.

Hvis man forventede, at Finansrådet, bankernes magtfulde interesseorganisation, ville debattere de voldsomt stigende priser på danskernes boliglån eller balladen om skattely i kølvandet på de såkaldte Panama Papers, så tog man fejl. I Finansrådets telt var fokus blandt andet på cybersikkerhed og en fremtid uden kontanter.

Danske Bank havde sendt topchef Thomas Borgen til Bornholm, hvor han - iført galocher - deltog i en debat med direktør Gert Jonassen fra Arbejdernes Landsbank hos Finansrådet. Topledelserne fra Nykredit og Nordea, der begge har været alvorligt i skudlinjen i år, glimrede fuldstændig ved deres fravær.

q

Debatter om bidragssatser og skattely kunne man godt finde ved Folkemødet, men det var uden deltagelse fra hovedpersonerne selv, og arrangørerne af skattelydebatter var politiske partier - på den røde fløj, vel og mærke, mens Fair Bidragssats som de eneste satte bidragssatserne på dagsordenen.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen