Berlingske Business

Kronen rasler ned i kurs

pix-pengesedler
Danske penge Foto:

Der er lige for tiden stor nervøsitet om den danske krone, som, mange frygter, vil stige i kurs, hvis den danske fastkurspolitik må opgives. Men lige nu sker det stik modsatte: Kronen er de seneste uger faldet stort i kurs.

Den danske krone vil stige stort i kurs og udrydde tusindvis af arbejdspladser, hvis Danmarks Nationalbank bliver presset til at opgive den danske fastkurspolitik. Sådan lyder budskabet fra stribevis af økonomer lige for tiden. Men det stik modsatte finder sted på valutamarkedet. Her rasler kronen ned med en sjældent set fart.

Den effektive kronekurs, der opfanger kronens bevægelser over for alle udenlandske valutaer, er faldet med mere end tre procent siden midten af december sidste år. Det er en af de største nedture på så kort tid i flere årtier.

10BUSPix-penge.jpg

Danmark har altså foretaget en slags glidende devaluering eller nedskrivning af den danske krone – og ikke den opskrivning eller revaluering som mange frygter.

Det er sket, fordi euroen er blevet svækket over for en hel vifte af andre valutaer, at kronen bliver mindre værd. Kronen er således bundet til euroen og trækkes med ned, når euroen falder i værdi over for eksempelvis den amerikanske dollar og det britiske pund.

Af samme grund er én dollar på kort tid gået fra at koste tæt ved seks kroner til nu over 6,50 kroner. Det britiske pund er suset i vejret fra 9,50 til over ti kroner.

»Men det er ikke kun dette seneste fald i den effektive kronekurs, som vil blive fjernet, hvis den danske fastkurspolitik blev opgivet. Så ville den danske krone formentlig stige med ti eller 20 procent – altså langt mere end den er faldet på det seneste, og så er der tale om en alvorlig og nærmest uoverskuelig udvikling,« siger lektor emeritus ved Københavns Universitet, Peter Erling Nielsen, der er ekspert i pengepolitik.

Han tilføjer, at det sandsynligvis vil være urealistisk at indføre et større bånd for kronens tilladte udsving end de nuværende plus/minus 2,25 procent.

Lars Rohde

Fra 1993 til 1999 havde Danmark ellers sammen med en række af de tidligere EMS-lande et bredere bånd, der hed plus/minus 15 procent over for datidens D-mark.

»Men vi risikerer bare, at kronen på ny vil flyde op til den nye og højere grænse for udsving, og så ville vi være i samme situation som nu, hvor Danmarks Nationalbank skal ud at svække kronen igen. Så alternativt til det nuværende system er en mere flydende kronekurs. Men en stærkere kronekurs er ikke lige det, vi har brug for lige nu, hvor væksten er meget svag. Det opadgående pres på kronen er tilmed kommet på grund af nogle beslutninger i Den Europæiske Centralbank (ECB), som vi ikke selv har været med til at træffe,« siger Peter Erling Nielsen.

Han tilføjer, at hele den uro, der ses nu, burde føre til en større diskussion, om vi ikke burde træde ind i euroen. »Vil man ikke det, så er løsningen på længere sigt nok et mere fleksibelt system,« siger Peter Erling Nielsen.

Hos AE-rådet vurderer chefkonsulent Frederik I. Pedersen også, at det bedste for Danmark nok ville være at deltage i eurosamarbejdet. Men han ser den seneste tids rift om kronen som et tegn på, at Danmark har en god og stærk konkurrenceevne.

Pix-Lars Rohde

»Hvis konkurrenceeven herhjemme var meget dårlig, sådan som det ofte siges, så ville den danske krone blive mindre attraktiv og falde i kurs,« siger han.

Hvor længe det nuværende pres mod kronen kan forsætte, vil de to eksperter ikke gætte på.

»Men det kan ikke fortsætte i årevis. Man kan ikke forestille sig, at Danmarks Nationalbank vil sælge for 100 milliarder kroner om måneden i flere år. Men det kan måske godt stå på i tre eller fem måneder endnu,« siger Peter Erling Nielsen.

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen