Berlingske Business

Konkurspanikken er overdreven

Konkurspanikken er overdreven - 1
Sterling er langt fra den eneste danske virksomhed, der gik konkurs i 2008, men antallet af virksomheder, der måtte dreje nøglen om er ikke nødvendigvis alarmerende højt. Foto:

Der er markant flere konkurser herhjemme end tidligere. Men der er også flere virksomheder og flere nye iværksættere, der prøver lykken, og derfor er det aktuelle niveau for konkurser ikke nødvendigvis det højeste nogensinde.

Konkurser i erhvervslivet rulle nu med stor styrke og nåede sidste år op på intet mindre end 3.708. Det kalder Danmarks Statistik for »det højeste antal konkurser i statistikkens historie.«

Men hvad der ikke tages højde for er så, at der gennem de senere år også er åbnet stribevis af nye virksomheder, sådan at der er flere selskaber registreret herhjemme end formentlig nogensinde før.

Det er de gode tider i dansk økonomi frem til en vending satte ind i løbet af 2007, der har ført til et sandt boom i antallet af ejendomsmæglere, byggevirksomheder, butikker og meget andet.

»Hvis der tages højde for det, så er antallet af konkurser formentlig ikke det største nogensinde, men dog alligevel pænt højt,« siger cheføkonom i Håndværksrådet Søren Nicolaisen.

Mange nye virksomheder
Hos Danmarks Statistik erkender man, at det ville være bedre at se antallet af konkurser i forhold til antallet af virksomheder.

Men der findes ikke nye tal for antallet af virksomheder i Danmark, som rækker længere frem end til og med 2006. De tal viser, at der ved udgangen af 2006 var tæt ved 298.000 virksomheder herhjemme hvilket er ti procent flere end i 2003.

Men det er kun aktive selskaber, og der er lige så mange registrerede selskaber, som er hvilende og uden aktuelle aktiviteter.

Mange prøver lykken
Søren Nicolaisen siger, at de mange konkurser hænger sammen med, at der gennem de senere år har været rigtig mange, som har etableret selvstændig virksomhed.

»Nystartede virksomheder er de mest sårbare for at gå konkurs. De mangler typisk både erfaring og kapital til at modstå en økonomisk afmatning, som vi ser nu,« siger han.

Seniorøkonom i Danske Bank, Frank Øland Hansen er enig og siger, at mange de senere år har prøvet lykken ved eksempelvis at åbne en butik med udstyr til boligindretning, eller etableret egen virksomhed inden for byggebranchen.

Selv om antallet af konkurser måske ikke er det højeste nogensinde, så er tallet på 309 lukninger om måneden gennem hele 2008 stort og tilmed hastigt stigende, hvilket er alarmerende nok i sig selv.

»Derfor håber vi også på, at der snart kommer en økonomiske lettelse, og at bankerne kommer ud af den aktuelle kreditklemme, så de igen kan låne penge ud til sunde projekter,« siger Søren Nicolaisen.

Frygter flere konkurser
Frank Øland Hansen siger, at de havde håbet på, at der i december ville komme en pause i antallet af konkurser, eftersom julemåneden er den tid på året, hvor salget normalt er ret stort og mange penge hentes hjem.

Men det skete ikke, og derfor frygter de nu, at det hele bliver endnu værre.

»Vi frygter desværre, at antallet af konkurser bliver endnu højere og 2009 vil sandsynligvis byde på flere konkurser end vi nogensinde tidligere har set på ét år,« siger Frank Øland Hansen.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen