Berlingske Business

Konkurrenceevnen i hastig bedring

Til BT: krimidrama ved Dansk Arbejdsgiverforening, Københavnasdfasdfasdfasadfs
Ifølge tal fra Dansk Arbejdsgiverforening steg lønnen med 1,8 pct. i forhold til ca. 4,0 pct. i Tyskland. Her ses DAs hovedkvarter i København. Foto:

Danske lønninger er steget mindre end lønninger i en række andre lande – f.eks. Tyskland og Sverige. Det er med til at forbedre den danske konkurrenceevne, som ikke er så dårlig endda.

Danmarks konkurrenceevne er i hastig bedring. Fra 2000 til 2008 blev den danske konkurrenceevne forværret med voldsomme 25 procent. Det var en uheldig kombination af danske lønninger, der steg mere end udlandets, en langsom vækst i produktiviteten og en stigende kronekurs, der trak konkurrenceevnen i den gale retning. Men siden er det gået hastigt den modsatte vej, så konkurrenceevnen nu er forbedret med mindst ti procent point igen.

Nye tal fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA) tyder tilmed på, at udviklingen fortsætter i den rigtige retning.

Lønningerne steg i hvert fald kun med 1,8 procent i andet kvartal i den private sektor, hvilket er mindre end i Tyskland, hvor lønningerne for tiden stiger med tæt ved fire procent. Det er også mindre end i Sverige, hvor der ifølge de seneste tal har været en lønfremgang på et par procent over det seneste år.

Tyskland og Sverige er Danmarks to største eksportmarkeder, og aftager tilsammen tæt ved 30 procent af dansk eksport, så det er to uhyre vigtige lande at måle sig op mod.

Udsigt til reallønsfremgang

Selv om lønnen snegler sig afsted herhjemme, har de fleste danskere udsigt til at få en højere realløn i år.

»Inflationen er nemlig også meget lav og under en procent. Så reallønnen er stigende. Det kan forhåbentlig være med til at sætte lidt mere gang i det private forbrug,« siger Frederik I. Pedersen, der er chefkonsulent hos AE-rådet.

Tore Stramer, der er chefanalytiker hos Nykredit, er enig og siger, at lønningerne stiger mere end forbrugerpriserne.

»Det vil i år sikre danskerne en positiv realløn for første gang siden 2009. Der er udsigt til, at lønvæksten for hele 2013 ender på 1,6 procent, mens forbrugerpriserne vil stige med 0,8 procent. Det vil give en stigning i reallønnen på omkring 0,5 procent,« siger han.

Oven i det er renten på boliglån for tiden historisk lave, hvilket betyder store besparelser for mange med lån. Skatten på arbejde er også sænket en smule og en række afgifter sat ned. Alt i alt betyder det, at der burde være udsigt til fremgang i det private forbrug og dermed også mere vækst i dansk økonomi.

Danmarks samlede konkurrenceevne påvirkes af meget andet end løn, valutakurs og produktivitet. Design, markedsføring, service, kvalitet og meget andet har således også stor betydning for, hvor godt danske virksomheder klarer sig hjemme og ude. Men lønkonkurrenceevnen er og bliver alligevel en af de vigtigste parametre for, om udviklingen er god eller dårlig.

Selv om den danske konkurrenceevne forsat er forværret betydeligt i forhold til 2000, kan det ikke konkluderes, at den er direkte dårlig.

De enorme danske overskud på betalingsbalancen over for udlandet, der for tiden er på mere end 100 milliarder kroner, og den fortsat relativt høje beskæftigelse og velstand herhjemme er således udtryk for, at dansk konkurrenceevne er – om ikke i topform, så i hvert fald bedre end sit rygte.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen