Berlingske Business

Kofod: EU-lande har modarbejdet kontrol med skattesnyd

Jeppe Kofod korrigerer udskældt neger-tweet
ARKIVFOTO: Flere EU-lande har modarbejdet kontrol med skattesnyd ved ikke at følge den lovgivning, der er på området. Det vurderer EU-parlamentariker Jeppe Kofod (S), der i over et år har stået i spidsen for en rapport om skattesnyd, som de såkaldte Panama-papirer har afsløret. Foto:

Der sidder EU-lande og vogter over egne interesser, siger EU-parlamentariker om ny rapport om skattesnyd.

Flere EU-lande har modarbejdet kontrol med skattesnyd ved ikke at følge den lovgivning, der er på området.

Det vurderer EU-parlamentariker Jeppe Kofod (S), der i over et år har stået i spidsen for en rapport om skattesnyd, som de såkaldte Panama-papirer har afsløret.

»Selvfølgelig har banker, advokater, formueforvaltere og rådgivere haft et kæmpe ansvar for at opbygge strukturer, hvor man kan gemme sine penge eller vaske sorte penge hvide.«

»Men også EUs medlemslande har fejlet fundamentalt i at bekæmpe grænseoverskridende skattesnyd,« siger han.

brooke

Rapporten er lavet af et særligt udvalg, som EU-Parlamentet har nedsat, hvor Kofod har været tovholder sammen med en kollega. Den er netop blevet endeligt vedtaget af resten af udvalget onsdag aften.

EU-landene har ikke formået at koordinere og samarbejde om lovgivning mod skatteunddragelse, skatteundgåelse og hvidvaskning af penge, konkluderer rapporten. Og ifølge Kofod udgør det et brud på EU-traktaten.

»Når lande vedtager lovgivning om eksempelvis hvidvaskning, men ikke gennemfører den og sikrer, at politi og myndigheder kan løse opgaven, har man fejlet og brudt traktaten om oprigtigt samarbejde,« siger han.

IreneEllert

Desuden har kommissionen ikke været god nok til at holde øje med det, påpeger parlamentarikeren.

Et andet sted, hvor rapporten slår ned, er i forhold til arbejdet i det EU-udvalg, hvor medlemslandene arbejder med et adfærdskodeks for erhvervsbeskatning.

Arbejdet skrider langsomt frem og udvalgets mødereferater er ikke offentlige. Desuden kan enkelte medlemslande blokere for nye initiativer.

Det er til skade for en effektiv gennemførelse af afgørende lovgivning om at bekæmpe skattesnyd i EU, fremgår det i rapporten.

Panama papirene SWITZERLAND-PANAMA-TAX-ARREST

»Der sidder lande og vogter over deres egne interesser og forretningsmodeller på bekostning af nabolandet. Det kan de gøre ubemærket,« forklarer Kofod.

Ifølge ham burde kommissionen sammen med Parlamentet kræve en reform af den måde, EU arbejder med eksempelvis selskabsskat på.

Panama-skandalen begyndte at rulle, da 11,5 millioner dokumenter fra det panamanske advokatfirma Mossack Fonseca blev lækket.

/ritzau/

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen