Berlingske Business

I dag ved vi, hvornår dommen falder over Roskilde Bank

Tilsynet løftede brynene over Roskilde Bank år før krak
Arkivfoto. Hvem kan huske Roskilde Bank? Der er ikke noget at sige til, hvis det fortaber sig lidt i tågerne, hvordan det nu var med den halvstore bank fra domkirkebyen. Foto:

Klumme

Hvem kan huske Roskilde Bank? Der er ikke noget at sige til, hvis det fortaber sig lidt i tågerne, hvordan det nu var med den halvstore bank fra domkirkebyen. For med undtagelse af få uger er det præcis ni år siden, at banken overraskende søgte ly hos Nationalbanken, inden den senere blev overtaget af statens oprydningsselskab for nødlidende banker, Finansiel Stabilitet, og cirka 33.000 private aktionærer stod med håret i postkassen, fordi deres aktier var værdiløse.

I dag, mandag, finder sidste retsmøde sted i sagen, som vel nok er den mest omfattende og opsigtsvækkende i kølvandet på et bankkrak herhjemme efter finanskrisen. Det er på mødet i dag, at linjerne i den langtrukne sag trækkes op for sidste gang. I dag får vi at vide, hvornår dommen falder.

Hvis den synes lagt væk for nogle, står det uden tvivl helt anderledes til for sagens 12 sagsøgte hovedpersoner, herunder den tidligere stærke Roskilde Bank-topchef Niels Valentin Hansen, for hvem de 110 retsdage og mere end 35.000 fremlagte dokumenter i sagen, der begyndte i retten for halvandet år siden, får bankens endeligt til at stå lysende klart her ni år efter.

23INDMorten-Niels-Jakobse#3.jpg

I retssagen afkræves den tidligere ledelse i banken samt bankens daværende revisionsselskab, Ernst & Young, en mia. kr. i erstatning for uforsvarlig långivning i ti store udlånsengagementer til ejendomsspekulanter, som Finansiel Stabilitet har udpeget som eksempler på, hvad der var særligt dårligt kredithåndværk.

Roskilde Bank-sagen er sidste skud i bøssen fra staten i forsøget på at placere ansvar oven på finanskrisen, hvilket hidtil kun er lykkedes i begrænset omfang. Sagen om bankens krak, som fandt sted godt to måneder inden amerikanske Lehman Brothers’ krak, og som af flere ses som startskuddet til den danske del af finanskrisen, er principiel og handler dels om, hvorvidt det var dårligt bankhåndværk, da banken lånte milliarder ud til spekulanter, dels hvilket ansvar en bestyrelse har for at holde øje med direktionen.

For bordenden i bestyrelsen sad Peter Müller som formand, ejer af den lokale dametøjsforretning Aage Müller, og da banken gik ned, var der stor kritik af, at bestyrelsen generelt havde været for svag, og at store dele af den primært var rekrutteret med udgangspunkt i den lokale status i byen frem for kendskab til bankforretning.

20BUSTilsynet-loeftede-bryn.jpg

Uanset hvad vil sagens afslutning også for roskildenserne betyde et tiltrængt punktum i en sag om banken med rødder tilbage til 1884, som, da den gik ned, var Danmarks tiendestørste og byens måske bedst kendte virksomhed. Krakket gjorde ondt langt ind i selvforståelsen hos mange i domkirkebyen (tag det fra en, der selv er vokset op i Roskilde). Denne uge ripper op i det gamle sår for alle involveret i Roskilde Banks krak og samtidig husker alle i erhvervsdanmark på, at det trods alt kun er ni år siden, at finanskrisen brød ud. I dag synes den uendeligt langt væk for foruroligende mange.

Mandag – kun 11 dage efter det britiske parlamentsvalg – indledes også den britiske regerings officielle forhandlinger med EUs chefforhandler, Michel Barnier, om Storbritanniens fremtidige udtræden af EU, de såkaldte Brexit-forhandlinger. Udover de enorme politiske usikkerheder, som ikke er blevet bedre efter valget, er spørgsmålet, hvad Brexit-forhandlingerne betyder for markederne. I virkeligheden ikke det helt store, hvis man spørger markedseksperterne i f.eks. Danske Bank. Selv om Theresa May ifølge avisen The Independent ikke har afleveret sit officielle oplæg til EU inden mødet, har markederne for længst taget højde for, at Brexit kommer.

Tilsynet løftede brynene over Roskilde Bank år før krak

Jesper Kongskov er Berlingske Business’ virksomhedsredaktør.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen