Berlingske Business

Kan Danmark tage et industrielt kvantespring?

pix-produktion
Produktion af Martin produkter i Frederikshavn elektronikmekanikere arbejder på de sidste detaljer Foto:

På ti år har Danmark mistet 180.000 industriarbejdspladser, og forskning og udvikling flytter også ud. Men vi skal fastholde den avancerede produktion i Danmark, siger eksperter og politikere nu. Det kræver nye produktionsmetoder og investering i ny teknologi.

Når vi i dag går ind i et printerrum, er det som regel for at hente en tak papirer, vi har printet ud, fordi vi stadig ikke kan undvære at se visse ting på tryk.

Men i avancerede arkitektfirmaer spytter printeren tredimensionelle modeller af nye huse og bygninger ud. De mest moderne produktionsvirksomheder kan i dag producere prototyper af sko og kjoler i plastic og nylon via 3D-printeren, der hænger tæt sammen med CAD, computer aided design, som er den software, produkterne udvikles i.

Det er et eksempel, hvordan nye teknologier vinder indpas i danske virksomheder og er med til at revolutionere den traditionelle produktion.
 
pix-thormoger-samraad

 
Men brugen af disse materialer kræver en dybtgående viden om materialeteknologi og produktionsformer. Derfor ser man også i flere virksomheder, at  designere, ingeniører og produktionsfolk samles under samme tag for at øge innovationen og effektiviteten i udnyttelsen af de nye materialer.

I de sidste 10 år har Danmark mistet 180.000 industriarbejdspladser. Hen over de seneste 15-20 år er produktionen blevet outsourcet eller offshoret.

14.000 job til udlandet

Siden finanskrisen i 2008 er det gået rigtigt stærkt. Så stærkt, at selv politikerne er begyndt at reagere. For i takt med at produktionsarbejdspladserne forsvinder, rykker også forskning og udvikling ud på de lokaliteter, hvor produktionslinjerne står. Det sker i gennemsnit otte år efter, at produktionen er blevet flyttet.

hus


Ekspert i globalisering og produktion, professor Torben Petersen fra CBS, anslår, at der hvert år flyttes 14.000 danske job til udlandet. Udviklingen forstærkes af, at servicevirksomheder nu i vidt omfang også flytter ydelser som it, regnskabsfunktioner og callcentre til lande med lavere omkostningsniveau.

 Eksperterne er enige om, at man bliver nødt til i et vist omfang at fastholde produktion i Danmark. Ikke masseproduktion, for den er for længst tabt for Danmark. Men den avancerede produktion, der foruden at skabe værdi samtidig fungerer som et centralt led i produktudviklingen. Man kan ikke bryde værdikæden helt, for så forsvinder alle arbejdspladserne.

 Men selve behovet for nærhed i produktudviklingen kan ikke på længere sigt fastholde den avancerede produktion i Danmark, hvis vi ikke gør noget aktivt for at sikre den. Det handler ifølge David Meyer, koncerndirektør i Velux,  ikke så meget om forskning og indførelse af nye produktionsmetoder.

kabler


 ”Det handler dybest set om, at vi forbedrer vores lønkonkurrenceevne over en årrække, så vi kommer til at matche det niveau, der findes i England eller Tyskland. Der er ingen anden vej.”

Læs Specialrapport om dansk industriel produktion i Berlingske Business Magasin torsdag 30. august 2012.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen