Berlingske Business

Kæmpe overskud på de offentlige finanser

1. Maj - Finansminister Bjarne Corydon (S)
Den smilende kassemester, finansminister Bjarne Corydon (S), kan glæde sig over et overskudd på de offentlige budgetter på 34,6 mia. kr. sidste år. Foto:

Der var et stort plus på de offentlige finanser sidste år, viser nye tal. Overskuddet er tilmed 10 milliarder kroner større end tidligere vurderet.

Overskuddet på de offentlige budgetter løb op i 34,6 mia. kr. sidste år. Det er ti mia. kr. mere end de foreløbe tal viste fra marts.

Ses bort fra de ekstraordinære indtægter på tæt ved 62 mia. kr., som følge af omlægningen af kapitalpensionsordningen, ville der have været tale om et underskud på ca. 28 mia. kr.

Det oplyser Danmarks Statistik tirsdag.

Tilsvarende gav omlægningen af kapitalpensionsordningen et ekstraordinært merprovenu i omegnen af 33 mia. kr. i 2013. I 2012 var underskuddet højere end i de omkringliggende år. Det skyldes bl.a. den ekstraordinære tilbagebetaling af efterlønsbidrag, som beløb sig til 28 mia. kr.

Dong-salg: Enhedslisten truer med at vælte Corydon

Det offentlige forbrug er opgjort til 511,1 mia. kr. sidste år. Der er hermed tale om en stigning på 1,4 pct. i løbende priser i 2014 mod en stigning på 0,4 pct. året før.

Chefanalytiker Tore Stramer siger dog, at overskuddet på de offentlige finanser ikke giver politikerne flere frihedsgrader i den økonomiske politik.

»Her det udelukkende den strukturelle saldo, hvor der netop renses for ekstraordinære indtægter, der sætter grænserne for den økonomiske politik. Her har råderummet allerede udnyttet fuldt ud, og der forventes i år et underskud på minus 0,5 pct. på den strukturelle saldo i år og næste år, hvilket nøjagtigt er inde for budgetlovens rammer,« fremhæver økonomen.

27BUSDet-OEkomoniske-Raad-f.jpg

Overskuddet betyder, at Danmark står med det største offentlige overskud blandt alle 28 EU-lande. Danmark er sammen med Tyskland, Luxembourg og Estland de eneste lande, som kan fremvise et plus på de offentlige finanser.

Samlet havde EU-landene et underskud på 2,9 pct. af BNP, mens eurolandene havde et underskud på 2,4 pct. Ifølge ØMU-kriterierne, der er fastlagt i EU-traktaten, er 3 pct. under normale omstændigheder grænsen for det offentlige underskud (ØMU-saldoen).

Tolv lande havde et underskud, der var over 3-procents-kriteriet. Cypern havde det største underskud på 8,8 pct. af BNP, Spanien havde det næststørste på 5,8 pct., mens Storbritannien og Kroatien fik det tredjestørste underskud, begge på 5,7 pct. Overskuddet i Danmark hænger dog især sammen med engangsindtægter fra omlægningen af skatten på kapitalpensioner.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen