Berlingske Business

»Jeg har altid fulgt Danmark tæt«

29BUStimmer.jpg
First Vice-President of European Commission in charge of Better regulation, Inter-Institutional Relations, rule of Law and Charter of Fundamental Rights, Dutch Frans Timmermans gives his first press conference at the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium, 12 November 2014. The press conference focused on the European Commission's 2015 Work Programme, a programme running within the scope of the European Union's Horizon 2020 Framework Programme for Research and Innovation. EPA/OLIVIER HOSLET

Frans Timmermans har fulgt udviklingen i Danmark tæt. På den måde har han ofte kunnet tage pejling af, hvad der senere vil ske i Europa.

Danmark er som bekendt ikke en sværvægter i EU. Alligevel har vi trukket overskrifter på grund af vores rolle i Europa. I Bruxelles husker man kun alt for godt, hvordan danskerne først stemte nej til Maastricht-traktaten den 2. juni 1992 – hvilket sendte chokbølger gennem EU – og få uger efter vandt Danmark EM i fodbold.

Det var dengang, Uffe Ellemann-Jensen som udenrigsminister mødte op til et topmøde med et halstørklæde i rød-hvide farver og proklamerede: »If you can’t join them – beat them.«

Allerede dengang blev danskernes nej udlagt som en grundlæggende krise for et EU, der var ved at miste folkelig forankring, og den debat har raset lige siden.

Af samme grund har EU-Kommissionens viceformand, Frans Timmermans, i lange perioder fulgt udviklingen i Danmark. For det lille kongerige i nord har ofte vist sig at være et laboratorium eller en katalysator for strømninger, der senere vil slå igennem i andre lande.

29BUSFRANCE-EU-PARLIAMENT.jpg

Det gælder f.eks. den intense debat om indvandring og integration, fremgangen for Dansk Folkeparti, ønsket om en bæredygtig udvikling og diskussionerne om skolernes kvalitet.

»Hvis du følger med i, hvad der sker i Danmark, vil du ofte se noget, som senere vil ske i andre medlemsstater,« siger Frans Timmermans.

I forhold til den tidligere rebelske rolle over for EU mener han, at Danmark har valgt at spille en mere konstruktiv rolle.

»Jeg husker tydeligt årene, da Danmark altid skabte problemer. Dengang var holdningen, at hvis man kunne skabe problemer for alle andre, ville man til sidst få de ting, som man ønskede sig. I dag samarbejder man konstruktivt på mange områder, men er præcis og fokuseret i sager, som er vigtige for Danmark. Det er efter min mening smartere end altid at sige nej.«

BELGIUM EU COMMISSION WEEKLY MEETING

Det afhænger af perspektivet

Mange danskere synes stadig, at EU er for magtfuld og blander sig i for meget. Forstår du den holdning?

»Det er ikke kun et dansk fænomen. I mange medlemsstater skabes ofte en modsætning mellem national identitet og europæisk integration. Men ser du på de nye medlemsstater, er situationen en anden. Se på Polen. For første gang bestrider ingen landets suverænitet eller grænser – takket være den europæiske integration. For en polak er der ingen modsætning mellem national selvstændighed og identitet – og europæisk integration. Det afhænger af det perspektiv, man har.« I forbindelse med valget til Europa–Parlamentet fandt mange danskere det uretfærdigt, at EU-borgere fra andre lande relativt nemt kunne få del dansk velfærd, når de kom hertil. Hvad siger du til den protest?»Der findes nu en klar afgørelse fra EU-Domstolen i den såkaldte Dano-sag, som tydeligt siger, at den frie bevægelighed ikke giver ret til at gå ind i velfærdssystemet,« siger Frans Timmermans.

Dermed henviser han til en omtalt afgørelse fra efteråret, da EU-Domstolen fastslog, at ikke-erhvervsaktive unionsborgere, som flytter til et andet EU-land alene med det formål at opnå social bistand, kan udelukkes fra at modtage visse sociale ydelser.

I centrum af sagen var en rumænsk kvinde, Elisabeta Dano, som mente, at hun havde ret til tysk kontanthjælp, selv om hun hverken var under uddannelse eller søgte arbejde.

»Der er ingen europæisk regel, som siger, at hvis der kommer mennesker til dit land, har de automatisk adgang til velfærdssamfundet. Hvis de ikke har intentioner om at være økonomisk aktive eller vil forsørge sig selv, kan du sende dem tilbage til deres land, selv hvis de kommer fra et medlemsland. Det er konsekvensen af Dano-afgørelsen – selv om jeg ved, at der er særlige udfordringer i forhold til den måde, som I har indrettet jer på i Danmark,« siger Frans Timmermans.

BELGIUM EU COMMISSION WEEKLY MEETING

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen