Berlingske Business

Japan søsætter stor stimulanspakke

Japan
Den finanspolitiske stimulans skal bringe Japan tilbage »til tidligere tiders økonomisk storhedstid«, har premierminister, Shinzo Abe, udtalt. Foto:

Der skal igen sættes skub i den store japanske økonomi, og derfor vil landets nye regering nu give den fuld gas på en række områder.

Den nye japanske regering er ved at gøre klar til at søsætte en større finanspolitisk stimulanspakke, som skal øge væksten og kaste masser af nye job af sig.

Der bliver sandsynligvis tale om en pakke, som vil udgøre mere end to pct. af det japanske bruttonationalprodukt (BNP), og som dermed er mere end dobbelt så stor som den danske kickstart.

Den næsten nyvalgte japanske premierminister, Shinzo Abe, kalder initiativet for »en af tre pile«, som skal skydes af sted i år for at sætte mere skub i den svage japanske økonomi.

De øvrige pile er for det første en langt mere ekspansiv pengepolitik med store opkøb af værdipapirer og for det andet omfattende reformer, der skal øge den potentielle vækstrate i Japan, som er verdens tredjestørste økonomi.

Hvilke reformer, der er tale om, vil først blive offentliggjort senere i år. Men som herhjemme er det typisk tiltag, som øger arbejdsstyrken, sænker skatten på arbejde og virksomheder, og som giver uddannelse og forskning et løft, der går for at kunne skabe mere vækst.

Den store finanspolitiske stimulans, som skal rulles ud af økonomi- og finansminister, Akira Amari, i de kommende måneder, er »første skud«, der skal bringe Japan tilbage »til tidligere tiders økonomisk storhedstid«, har Shinzo Abe udtalt.

Verdens største statsgæld

Velstanden i Japan er faldet en del på det sidste, men nu skal store summer til især offentlige investeringer vende udviklingen. Det er blandt andet en lang række tunneler og veje, der skal fornys, men renovering af skoler og hospitaler er også en del af programmet.

Kritikere af den store plan frygter dog, at Japan nu skaber endnu større underskud og øger den japanske statsgæld, som i forvejen er oppe på voldsomme 220 pct. af det japanske BNP. Japan er dermed det rige land i verden, som har den største statsgæld.

For første gang i flere år er renten på 30-årige japanske statsobligationer da også på det sidste steget til over to pct., fordi der er bekymring for de kommende store underskud.

Den nye japanske regering har da også sagt, at den ikke vil følge den tidligere regerings langsigtede plan for, hvordan den store gæld skal bringes ned. Shinzo Abe har også sagt, at han vil presse den japanske centralbank til at hjælpe med finansieringen ved at opkøbe japanske statsobligationer. Gør Bank of Japan ikke dette frivilligt, er han klar til at ændre den lov, som i dag sikrer den japanske centralbank uafhængighed, har han slået fast.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen