Berlingske Business

Iran sender mere olie ud på mættet marked

IRAN-POLITICS-ROUHANI-NUCLEAR-ECONOMY
Iran vil øge sin produktion med 500.000 tønder olie om dagen, hvis sanktionerne blive løftet, og med yderligere 500.000 tønder kort efter. Foto:

Iran er klar til at øge olieproduktionen, hvis atomsanktioner hæves. Det kan presse prisen endnu længere ned.

De internationale sanktioner, der i årevis har holdt Iran fra at eksportere store mængder olie, er på nippet til at blive hævet. Og når det sker, så vil Iran sætte gang i pumperne, skriver Reuters.

Åbne iranske haner er dårligt nyt for olieprisen, da markedet allerede lider under, at udbuddet er større end efterspørgslen.

- Vi har ikke modereret vores planer om at øge vores produktion, når sanktionerne bliver løftet, siger Mehdi Asali, Irans talsmand i foreningen af olieproducerende lande, OPEC, ifølge Reuters.

US-IRAN-POLITICS-OBAMA-NUCLEAR

Der har været et håb om, at de olieproducerende lande ville samarbejde om at mindske produktionen, når den iranske olie ankommer. Men det ser nu ikke ud til at ske.

Ifølge talsmanden vil Iran øge sin produktion med 500.000 tønder olie om dagen, hvis sanktionerne blive løftet, og med yderligere 500.000 tønder kort efter.

Sanktionerne mod Iran kan blive løftet allerede i weekenden, hvis en rapport viser, at landet har levet op til kravene i den aftale, som landet i fjor indgik med de fem faste medlemslande i FN's Sikkerhedsråd samt Tyskland.

IRAN-OIL/EXPORTS

Med aftalen accepterede Iran at neddrosle sit atomprogram mod at omverdenen ophævede sanktioner.

- Når aftalen om sanktionerne falder på plads, så kan olieprisen opleve en skarp reaktion nedad, vurderede den franske storbank Société Générale onsdag ifølge CNBC.

Olieprisen er allerede mere end halveret siden sommeren 2015 og er siden nytår faldet med over 20 procent til 28,9 dollar per tønde. Det er ikke set lavere siden 2003.

novo

Baggrunden for faldet er, at der er bekymring over efterspørgslen fra Kina, der umiddelbart oplever en opbremsning i sin økonomiske vækst.

Samtidig har Saudi-Arabien indledt en priskrig mod den amerikanske skifferolie.

I Danmark mærkes effekten af den lave oliepris på indtægterne fra skatter og afgifter på Nordsø-olien.

IRAN-POLITICS-NUCLEAR-DIPLOMACY

I starten af sidste år forventede man, at 2015 ville indbringe 12,4 milliarder kroner fra Nordsøen. Det blev skåret til 5,2 milliarder kroner ved den seneste opgørelse fra december.

For 2016 forventer staten at tjene 4,4 milliarder kroner. Det skal ses i forhold til en indtægt i 2014 på 14,8 milliarder kroner og i 2013 på 22,1 milliarder kroner.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen