Berlingske Business

Industriproduktionen i frit fald

Industriproduktionen i frit fald - 1
Industriproduktionen falder overalt, fra Finland til Japan, og Danmark ventes også at blive hårdt ramt. Foto:

Industriproduktionen styrtdykkede i december med 15,6 procent i Finland, mens den faldt med hidtil usete 9,6 procent i Japan. Også Danmark ventes hårdt ramt af den historiske økonomiske krise.

Industriproduktionen overalt i verden er i frit fald. I dag fortalte Finlands statistiske kontor, at landets industriproduktion styrtdykkede med ikke mindre end 15,6 procent i december, sammenlignet med december 2007.

På forhånd var industriproduktionen ventet at falde med 7,3 procent, ifølge en rundspørge foretaget af nyhedsbureauet Bloomberg. I stedet fik Finland den hårdeste opbremsning i industrien siden 1986. Selv ikke under den markante økonomiske krise i begyndelsen af 1990erne har finske industrivirksomheder oplevet noget lignende. Samlet set faldt industriproduktionen i hele 2008 med 1 procent. Man skal tilbage til 1991, hvor produktionen faldt 8,7 procent, for at finde et værre år.

I november faldt industriproduktionen med 9 procent fra november sidste år, og alene fra november til december faldt produktionen 3,8 procent.

Massiv nedtur for papirindustrien
Det var i høj grad Finlands vigtige papirindustri der fik klø. Produktionen faldt i december med ikke mindre end 33,8 procent, men også alle øvrige industrisektorer faldt med mere end 10 procent.

Finlands finansminister, Jyrki Katainen, vurder, at Finlands bruttonationalprodukt i år vil falde med mindst 2 procent. Derfor vil regeringen låne mindst 5,5 milliarder euro, eller 41 milliarder kr., for at iværksætte en økonomisk redningspakke.

Ifølge Finlands statistiske kontor skyldes nedgangen i høj grad den stærkt negative udvikling i de øvrige EU-lande, der er Finlands vigtigste eksportmarkeder.

Dansk industri vil også blive hårdt ramt
I Danske Bank er vurderingen, at også dansk industri vil blive hårdt ramt af den globale økonomiske krise. Alene fra oktober til november faldt den danske industriproduktion med 5,8 procent, mens ordreindgangen styrtdykkede med 19,6 procent.

"Der er ingen tvivl om at industrien også i Danmark er under et massivt pres, selv om dansk industri ikke er helt så konjunkturfølsomt, fordi vi ikke fremstiller store maskiner, biler og andre meget cykliske varer," siger cheføkonom Steen Bocian til Business.dk.

"Men de kommende måneder bliver ikke kønne for dansk industri, og selv om industrien ikke fylder så meget isoleret set, så er der en stor følgeproduktion, og afhængighed af industrien både i servicesektoren og byggeriet, så man må vente, at problemerne vil brede sig som ringe i vandet."

Steen Bocian venter, at økonomien vil forværres løbende i første halvår, men han tror på at i hvert fald i USA vil få hjælp af den massive redningspakke som snart ventes vedtaget.

Rædslerne fortsætter for Japan
Situationens alvor ses af, at industriproduktionen i verdens tredjestørste økonomi, Japan, også falder i et hidtil uset tempo. Alene fra december 2007 til december 2008 faldt industriproduktionen med hidtil usete 9,6 procent. Dermed blev den hidtidige rekord sidens statistikken begyndte i 1953 slået. Den forrige bundrekord var på minus 8,5 procent, og var for november 2008. Økonomer havde på forhånd ventet et fald på 8,9 procent.

Det frie fald i industriproduktionen slår hårdt igennem i den japanske økonomi. Arbejdsløsheden steg i december fra 3,9 procent til 4,4 procent, hvilket er den største stigning siden 1967, og det private forbrug faldt for tiende måned i træk, med 4,6 procent.

Økonomi på skrump i hele verden
Ifølge nyhedsbureauet Bloomberg har børsmægleren RBS Securities beregnet, at Japans bruttonationalprodukt styrtdykkede med en årlig rate på 14 procent fra oktober til udgangen af december, hvilket vil være det værste fald siden 2. verdenskrig. Og et økonomisk udvalg har vurderet, at Japans økonomiske nedgang begyndte allerede i november 2007, og vil vare i mindst tre år.

Den internationale valutafond, IMF, offentliggjorde sin nye globale prognose i forgårs, og vurderer at Japans økonomi i år vil skrumpe med 2,6 procent. Kina og visse andre udviklingslande vil stadig se en voksende økonomi, men markant mindre end normalt, og samlet set vil verdensøkonomien nærmest gå i stå i år, vurderer IMF.

Senere i dag kommer foreløbige tal for udviklingen i den amerikanske økonomi i fjerde kvartal 2008. De ventes at vise et fald på 5,5 procent, hvilket vil være den værste økonomiske krise siden begyndelsen af 1982.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen