Berlingske Business

Industrien vender hjem til Europa

Især tyske virksomheder fortryder udflytningen af arbejdspladser til udlandet, viser en ny undersøgelse fra den tyske ingeniørforening, VDI.

Udflytningen af produktion fra Europa til lavtlønslande er på retur.

Ikke mindst hos industrikæmpen Tyskland, hvor flere af de udflyttede virksomheder ligefrem er på vej tilbage igen. Det viser en ny undersøgelse fra den tyske ingeniørforening VDI (Verein Deutcher Ingenieure, red.), lavet blandt 1.600 virksomheder.

Kun otte procent af de tyske industrivirksomheder har siden 2010 flyttet produktionen til udlandet, hvilket er det laveste niveau i 18 år. Samtidig viser undersøgelsen, at hver gang fire virksomheder flytter deres produktion til eksempelvis Kina eller andre europæiske lande, kommer én af dem tilbage igen. Mange virksomheder bliver simplethen overrasket over de høje logistikomkostninger forbundet med produktion i eksempelvis Kina, og hele 59 procent flytter hjem, fordi de vil have mere fleksibilitet. 52 pct. fordi de er utilfredse med kvaliteten.

»Lønningerne stiger i Kina, og det er svært at styre produktionen, når den ligger 12 timer væk i et fly. Ulemperne bliver større, og samtidig bliver fordelene mindre, fordi robotteknologi er lige tilgængeligt over hele verden,« siger direktøren for det Dansk-Tyske Handelskammer, Reiner Perau.

Europæisk tendens

Ifølge paraplyorganisation for europæisk industri, Business Europe, er udviklingen et fænomen, som finder sted over store dele af Europa. Hovedårsagen er, at kvalificeret arbejdskraft i lande som Kina og Rusland er blevet dyrere.

»Størstedelen af Europas virksomheder har i stigende grad brug for medarbejdere med tekniske kompetencer, og de kan ikke længere få dem så billigt. En anden årsag er automatisering, hvor vi ser, at teknologi som 3D-printere gør produktionen så billig, at det ikke længere kan betale sig at outsource,« siger Adrian Van Ven Hoven, vicedirektør for den internationale afdeling i Business Europe.

En tredje årsag er, at det også bliver vigtigere for virksomhedernes image at producere lokalt.

»De vil være tæt på kunderne, og desuden er det ved at blive for dyrt at transportere varer fra for eksempel Kina til Europa, når de kinesiske lønninger stiger,« siger han.

Beskæftigelsen halter bagefter

Business Europe peger også på, at leveomkostningerne og dermed også lønnen er faldet i en række lande, specielt Irland, som ellers var hårdt ramt af krisen. I øjeblikket oplever landet derfor en massiv vækst i udenlandske investeringer.

Men de gode nyheder vil ikke nødvendigvis afspejle sig i lavere ledighed. Arbejdsmarkedets struktur er simpelthen ved at ændre sig, men arbejdsstyrken har ikke tilpasset sig endnu.

»Når der stadig er høj arbejdsløshed i Europa, skyldes det, at krisen i mange lande især har ramt byggeriet, som jo beskæftiger flere end industrien. Så selv om noget af produktionen kommer hjem, er det ikke nok til at opsluge alle de arbejdsløse, og der er desuden et stykke vej i forhold til at opkvalificere alle de ledige til den nye type af industrijob, som kræver større teknisk viden,« siger han.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen