Berlingske Business

IMF skruer ned for det globale blus

CHINA IMF WORLD ECONOMIC OUTLOOK
A Chinese worker cleans display windows at a clothing store in Beijing, China, 20 January 2015. The IMF trimmed its global economic growth forecast for 2015 by 0.3 percentage points to 3.5 percent. The revision of the Washington-based crisis lender's previous forecast in October was due to slower growth in China, Russia, the eurozone and Japan, and reduced activities of oil-exporting countries. Foto:

Udsigterne for den globale økonomi er forværret ifølge en ny prognose fra Den Internationale Valutafond (IMF).

Fonden forudser nu en global vækst i år på 3,5 pct. mod før 3,8 pct. Og det tager tid, før de økonomisk sorte skyer trækker væk.

Skønnet for 2016 er således også sat ned, fremgår det af den halvårlige World Economic Outlook.

- Ændringerne afspejler en revurdering af udsigterne i Kina, Rusland, euroområdet og Japan, samt en svagere aktivitet i nogle af de store olieeksporterende lande som følge af det kraftige fald i oliepriserne. USA er det eneste større økonomi, hvor vækstudsigterne er steget, skriver IMF.

IMF forudser en amerikansk vækst på 3,6 pct. i 2015 og 3,3 pct. året efter. Det er 0,5 pct.point højere end i fondens forrige prognose i oktober.

RUSSIA COMMUNIST RALLY

Til gengæld er forventningerne til udviklingen i Kina nu mere afdæmpet. IMF har kappet 0,3 pct.point af skønnet og venter nu en fremgang i år på bare 6,8 pct.

Så sent som fredag i sidste uge indrømmede næstformanden for det magtfulde kinesiske National Development and Reform Commission (NDRC), Zhu Zhixin, at de økonomiske situation har vist sig vanskeligere end forventet sidste år. Samtidig påpegede han dog, at de økonomiske indikatorer var bedre end ventet.

En opgørelse fra det nationale statistikbureau i Beijing viste tirsdag, at Kina i 2014 havde en vækst på 7,4 procent. Det er det laveste siden 1990.

Virkningen af den mindre aktivitet i Kina vil især smitte af på andre asiatiske lande ifølge IMF.

CHINA-ECONOMY/

Om risiciene skriver IMF at den største opadrettede risiko er den store påvirkning af de lavere oliepriser. Samtidig påpeges det dog, at der er usikkerhed om varigheden af olieprischoket.

De nedadrettede risici vedrører især forskydninger i stemningen og volatilitet på de globale finansielle markeder, især i de nye vækstøkonomier, hvor lavere oliepriser har skabt ekstern såbarhed og i balancerne hos olieeksporterende lande. Stagnation og lav inflation er også stadig sorte skyer over såvel euroområdet som Japan, noterer IMF.

For euroområdet nedjusteres vækstscenariet med 0,2 pct.point til 1,2 pct. i 2015 og 1,4 pct. i 2016. Det er på trods af et løft fra den lavere oliepriser og fra den mere neutrale finanspolitik. Oveni ventes yderligere pengepolitiske stimuli og svækkelse af euroen. Alle de positive faktorer bliver dog mere end neutraliseret af svagere investeringer, hvilket delvis afspejler lavere vækst i vækstøkonomierne.

pix-penge

Prognosen for Japan bliver også nedjusteret. IMF venter en BNP-vækst på 0,6 pct.eller 0,2 pct.point mindre end i oktober-prognosen. I 2016 estimeres væksten til 0,8 pct. Nedjusteringen kommer efter at Japan røg ud i teknisk recession i tredje kvartal sidste år. IMF peger på, at den private efterspørgsel fortsat ikke er kommet tilbage, men den fremtidige vækst forventes at blive løftet af fortsatte pengepolitiske lempelser, lavere oliepriser og en svagere yen.

pix-tokyo

 

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen